5 viktige arbeidsstasjoner på kjøkkenet

Kjøkkeninnredningen din er optimal når den er enkel å rengjøre, slitesterk og funksjonell. Dette krever en gjennomtenkt kjøkkenløsningen.

Elegant og moderne eikekjøkken. Slette fronter i eikefinér med integrert kantlist i eik som markerer kjøkkenets linjer og komposisjon.

Kjøkkenmodell Amfi Eik Natur

Gode arbeidsforhold er avgjørende

For optimal utnyttelse av plassen bør du dele opp kjøkkeninnredningen i fem arbeidsstasjoner, som sikrer de beste arbeidsforholdene på kjøkkenet:

  • Tilberedningsplass
  • Kokeplass
  • Rengjørings- og oppvaskstasjon
  • Mat og kjøleskapsplass
  • Oppbevaringsplass

1. Tilberedningsplass

En optimal kjøkkenløsning krever at du har plass til å tilberede maten. Ditt valg av skuffer, over- og underskap er av stor betydning for at du skal ha enkel tilgang til tingene du trenger for å tilberede maten.

Sørg for å plassere de mest brukte kjøkkenredskapene i nærheten av kokeområdet. Dette kan du gjøre ved å ha en oversiktlig og god innredning i skuffene, slik at du alltid har det du trenger for hånden.

Har du god benkeplass kan en krukke med de peneste og favorittredskaper være både praktisk og dekorativ på kjøkkenet.

Tips: Koble sammen de tre hovedarbeidssonene på kjøkkenet; kjøleskap, vask og komfyr – også kalt kjøkkenets arbeidstrekant, som består av tre linjer som forbinder de viktigste arbeidssonene i kjøkkeninnredningen din.

Vår vakre Scala Inframe modell i fargen soothing beige på Lindhjem gård. 
Stylist: Maria Hove Vestre @mariahovevestre.
Fotograf: Anne Bråtveit @annemeranda_photo
Studio: @05oslo.

Scala Inframe i fargen Soothing beige. Les mer om det flotte kjøkkenet  til Krinstin Lindhjem her.

Kjøkkenmodellen Eikeli representerer en lun og nordisk eiketrend. Med sine malte lamellfronter i heltre eik, byr modellen på referanser til både kulinarisk bistro og urbane kafémiljøer.  Eikeli fåes kun som underskap.

Kjøkkenmodell Eikeli Lin.

2. Kokeplass

Det er åpenbart at du plasserer koketoppen ved siden av kokeområdet for å sikre en god arbeidsflyt.

Sørg for å ha gryter og panner i nærheten av kokeområdet. En benkeplate eller underlag i granitt, skifer eller kvartskompositt kan være praktisk ved komfyren, da de tåler varme gryter.

Ovnen er ofte plassert i nærheten av kokeområdet, men siden du vanligvis ikke bruker ovnen like ofte som koketoppen, så må ikke nødvendigvis disse settes i nærheten av hverandre.

I tillegg kan ovnen med fordel plasseres i øyehøyde, slik at du enkelt kan holde øye med maten og enkelt ta den ut av ovnen.

3. Oppvaskplass

Det er praktisk å ha oppvaskområdet til venstre for kokeområdet. De mest sentrale punktene på oppvaskområdet er oppvaskmaskin, vask og armaturer, som gjør oppvask og rengjøring lettere når du skal lage mat. Husk å innrede kjøkkenet med en vask som passer dine behov.

Tips: En enkelt vask har vanligvis god plass til store gryter og panner, og den passer til et 50-60 cm vaskeskap. Ønsker du å jobbe med flere ting om gangen, er en dobbel vask mer fleksibel. Det krever imidlertid et bredere vaskeskap på minst 80 cm.

Nydelig Herregaards-kjøkken i fargen S2005-G10Y i privat hjem på Byåsen i Trondheim.

Herregaardskjøkken med Silestone Calacatta Gold benkeplate. Les mer om det flotte kjøkkenet her.

Be naturen inn og la de organiske formene møte hverdagen i Signatur Favn – et grenseløst kjøkken med naturens former i fokus.

Kjøkkenmodell Favn Nøtt.

4. Mat- og kjøleskapsplass

Matdelen består av kjøleskap og oppbevaring av andre langtidsholdbare varer, og den er ofte plassert i nærheten av kokeområdet. På den måten har du lett tilgang til råvarer når du lager mat. En optimal mat- og kjøleskapsplass hjelper deg å ha plass til alt og få maksimalt utbytte av kjøkkeninnredningen.

Tips: Du bruker hvitevarene dine mange flere ganger i løpet av dagen enn du tror. Pass på at du velger et kjøleskap som passer dine behov. En tommelfingerregel er at én person trenger minst 100 liter i kapasitet, og da kan man legge til 50 liter per person. person i husholdningen.

5. Oppbevaringsplass

Har du mange maskiner og kjøkkenutstyr som du ikke bruker hver dag? Selv om du ikke bruker dem så ofte, er det nødvendig at du sørger for gjennomtenkte skapløsninger som sikrer optimal oppbevaringsplass i kjøkkeninnredningen.

En god måte å utnytte oppbevaringsplaten på er å bruke høyskap i innredningen på kjøkkenet, som utnytter plassen i høyden.

Ved å kombinere kjøkkenmodellen Line i fargen Korn og Signatur Nøtt har vi fått frem et lekent og inspirerende kjøkken med rom for ro og sosiale samvær.

Kjøkkenmodell Line Korn.