Kjøkkentrekanten

Teorien om kjøkkenets arbeidstrekant er like kjent som Pythagoras's rettvinklede trekant, den fungerer fortsatt! Her får du vite hva teorien går ut på, hvordan den optimerer de viktigste arbeidsområdene på kjøkkenet og noen måter du kan bruke den på.

Alt tar utgangspunkt i tre tenkte linjer
Kjøkkenets arbeidstrekant ble først utviklet på 1940-tallet av universitetsforskere som forsket på tid og bevegelse. Trekanten brukes fremdeles av designere når de skal finne frem til den beste planløsningen for et definert rom.

Kort fortalt er arbeidstrekanten tre tenkte linjer som knytter sammen de tre viktigste arbeidssonene på kjøkkenet, nemlig kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr. Tanken er at om disse tre er plassert relativt nær hverandre, kaster man ikke bort tid på å bevege seg fra det ene stedet til det andre. Man oppnår med andre ord en mest mulig effektiv plassutnyttelse. Ikke akkurat romforskning kanskje, men ganske smart til sitt bruk.

Det er et faktum at vi beveger oss mer innenfor denne trekanten enn innenfor noe annet område i kjøkkenet, også i dag. For å oppnå en mest mulig effektiv planløsning anbefaler man at sidene totalt må være minst 3,50 meter lange.

Har teorien om kjøkkenets arbeidstrekant gyldighet også i dag?

Til en viss grad, ja!
La oss være ærlige: En hvilken som helst idé som er over 70 år gammel, trenger noe tilpasning, modifisering og finjustering for at den igjen skal bli tidsriktig. Men så lenge du ikke bruker den slavisk, kan trekanten fremdeles være et relevant hjelpemiddel i utformingen av den overordnede planløsningen.

Tenk trekantet, bare litt videre
Selv om kjøkkenet er stedet for langt flere sysler enn før, om du har fått gjester eller sjekker siste nytt på Facebook, er de tre arbeidssonene – kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr – fremdeles viktige, og det samme gjelder trekanten som knytter dem sammen.

Arbeidstrekanten i ulike basisplanløsninger

Nedenfor kan du se hvordan den klassiske arbeidstrekanten fungerer i ulike basisplanløsninger. Ta gjerne utgangspunkt i løsningen som ligner mest på ditt kjøkken, og planlegg hvordan du vil at ditt kjøkken skal se ut sammen med en av våre konsulenter.

Planleggning

Før du begynner å tenke på trekanter og hvordan du skal plassere dem i ditt kjøkken, kan det imidlertid være lurt å lære hvordan du tar nøyaktige mål. Da kan du finne ut hvor mye plass du har å rutte med. Les artikkelen vår om hvordan du tar mål av kjøkkenet ditt.

Les om planleggingstips