Slik organiserer du kjøkkenet ditt

Organiseringsekspert Janne Nesset-Kristiansen rydder opp i norske hjem ukentlig, og vet nøyaktig hva som skal til for et ryddig og rent kjøkken. Her får du hennes beste tips!

 

Gjennom @smart_organisering på Instagram deler Janne og kollegaene rydde-innhold til sin stadig voksende følgerskare. Hver eneste uke er de ute på oppdrag. De rydder og organiserer boder, loft, hele hus og mange kjøkken. På en uke kan de gi familien et nytt liv, i form av orden og ro i hus og sjel.

I tillegg til opprydningshjelp har Smart Organisering egen nettbutikk, og et showroom på Majorstua i Oslo sentrum. Midt i rommet finner vi et Favn-kjøkken fra Sigdal, der hver eneste skuff er organisert til sitt bruk. 

– Vi åpnet showroomet i januar i år, fordi vi ønsket å ha et sted der kundene våre kan komme innom å se organisering i praksis, og teste utvalget av bokser i skuffer og skap, sier Janne.

Liker du orden vil du få gåsehud av dette kjøkkenet.

Derfor bør du rydde kjøkkenet ditt

På et ryddig kjøkken får du oversikt over det du har i skuffer, skap, kjøleskap og fryser, og det er mange grunner til å prioritere et ryddig og organisert kjøkken:

  • Et ryddig kjøkken er lettere å holde rent, og det blir mer hygienisk. 
  • Det er bra for miljøet: Vi kaster mye mat per innbygger i Norge, og et ryddig kjøkken gjør det lettere å se hva du har, og hva som må spises opp.
  • Du sparer penger. Det er lettere å planlegge måltider når du ser hva du har.
  • Du får bedre plass. Når du lager faste plasser til alt fra pålegg til kjøkkenredskaper bruker du kjøkkenet ditt smartere.
  • Du får mer tid. Med gode systemer vil du bruke mindre tid på rydding, fordi det er lettere å sette ting tilbake der de hører til.

Slik går du i gang

Når du har bestemt deg for å organisere kjøkkenet er det lurt å ta en skuff av gangen. Ta ut alt du har, og lag et system før du setter det tilbake. 

– For å få oversikt i skuffer kan det være lurt med skuffeinndelere, eller ved å bruke gjennomsiktige lufttette bokser. Da kan du fjerne emballasjen, som også sparer mye plass, og helle over produktet i boksene. Bare husk å merke boksene med hva de inneholder, og utløpsdato, forklarer Janne.

Du kan bruke bokser til mye smart: Tørrvarer, nøtter og bakevarer kan du virkelig få orden på her. Det finnes også åpne bokser til pålegg, grønnsaker og kjøleskapsvarer, som gir god oversikt i kjøleskapet.

Alle mulige type bokser får du kjøpt hos Smart Organisering, i tillegg fører de noen geniale montere til å plassere varer som typisk står i overskap og er vanskelig å holde orden på: Hermetikk, krydder, og andre varer med lang holdbarhet.

Janne understreker at det er viktig å ta utgangspunkt i ditt eget bruk.

Skap mer oppbevaring med et spiskammers

Mange ønsker seg et spiskammers, men mangler plassen. Janne har løst dette ved bruk en åpen hylleløsning på enden av kjøkkenet, der hyllene brukes til å oppbevare matvarer hun ikke bruker daglig, men som hun gjerne ønsker å ha i bakhånd.

– En kombinasjon av åpne og lukkede hyller gjør at det både ser fint ut, og du får masse ekstra oppbevaring, sier hun.

Sigdal har flere løsninger til deg som ønsker en kafé-følelse på kjøkkenet, der råvarene får stå fremme.

Rydd kjøkkenbenken

Skal du ha et ryddig og organisert kjøkken, er det alfa og omega med en ren kjøkkenbenk, forteller Janne.

– Det får du til ved å unngå å ha for mange kjøkkenmaskiner fremme, og alltid rydde etter at du har laget mat eller brukt benken.

Et tips hun lever etter selv er å alltid rydde kjøkkenbenken helt for ting før hun legger seg, slik at dagen starter med blanke ark.

Ønsker du flere tips til hvordan du holder kjøkkenbenken ren, kan du lese mer om det her.

Kjøkken: Favn Nøtt levert av Studio Sigdal Skøyen
Benkeplate:
Delaware stone

Fotograf: Tonje Lien Wold

Om Smart Organisering og Janne Nesset-Kristiansen

Janne Nesset-Kristiansen startet sin rydde-karriere i 2017. Da kombinerte hun foreldrepermisjon med barn nummer to og flytting inn i nytt hus, og skjønte hvor viktig det var med systemer i hjemmet. Som utdannet interiørdesigner var hun allerede god med interiør, og kombinert med en sterk teft for rydding og organisering, startet hun opp eget selskap: Smart organisering.

I pandemien begynte virkelig ballen å rulle, og nå er de fire ansatte på fulltid.