Kjøkkentrendene 2019

Årets kjøkkentrender preges av det stilrene og naturlige. Men den viktigste og varigste trenden er holdbarhet.

De seks viktigste kjøkkentrendene i 2019

SigdalTrend

Spesielt utvalgte kjøkken som er populære nå - Amfi, Tun, Square og Line

Stilrent og naturlig

Heltre eik, keramiske benkeplater og naturstein som granitt og marmor

Industrielt og kontraster

Ubehandlet tre og polert betongplate, sort kran, vask og hvitevarer

Ton-i-ton of små nyanseforskjeller

Kjøkken, gulv, materialer og hvitevarer i samme fargeskala

Gråfarger

Og gjerne i flere versjoner, som gråblå, grågrønn och gråbeige

Holdbarhet

Dette er årets viktigste trend. Tenk bærekraft og miljø når du skal ha nytt kjøkken

– Naturmaterialer og økt bruk av heltre som eik er stikkordene for årets kjøkkentrender. Det blir mer og mer viktig for oss å kunne ta og kjenne på elementene, sier interiørarkitekt Kristin Sletner.

Årsaken til at det naturlige har blitt den nye trenden er at vi ikke bare vil beundre naturen ute, men ta den inn i hjemmene våre. Spesielt her i Norge og Norden ligger naturen nært oss, og en viktig del av kulturen vår er skog og fjell. Derfor er det ikke bare fronter i heltre som er trendy, vi vil også være nær andre elementer som naturstein – og betong.

– Det er også veldig populært med det kalde og industrielle, som støpte benkeplater i naturbetong. Fellesnevneren for disse tingene er at de er naturmaterialer. Likevel har de spennende kontraster som gir en helhet, og som gjør at hvert enkelt materiale kommer mer frem. Du legger mer merke til en ubehandlet eikefront ved siden av en polert betongplate.

En annen måte å skape helhet i kjøkkenet og hjemmet ditt på er ton-i-ton.

– Det betyr at du har farger, materialer og hvitevarer som gir deg nyanser innen samme skala. Eikeparketten kan kombineres med kjøkkenfronter i heltre eik, eller du kan velge en tilsvarende farge, som beige. Da får du nyanseforskjeller, men skaper likevel en helhet.

Farger og kontraster

Gråskalaen har vært populære lenge, og er det fremdeles. Forskjellen er at nå ønsker vi grått i flere versjoner.

– Vi får flere varianter over samme tema, med gråblå og grågrønne nyanser – de grener seg mer ut enn tidligere. Slike varianter kalles en monokrom fargeskala. Har du en slik skaper du ro og harmoni i hjemmet.

Nevnte beige er en farge som stadig blir mer etterspurt, også den gjerne i gråtoner. Beige gjør det grå varmere og mer innbydende. Og hva kjennetegner alle fargene Kristin nevner? Du har helt rett – de gjenspeiler det naturlige. Når det er sagt er det ingen regler for hvilke farger du skal velge. Alt er lov, og hos oss i Sigdal kan du velge blant millioner av farger. Kanskje du istedenfor ton-i-ton heller ønsker kontraster? De omfatter nemlig ikke bare de store tingene som kjøkkenfronter og gulv.

– Nøkkelen til helheten ligger i detaljene, og mange velger sort som farge på hvitevarer, kran, vask, håndtak og til og med spottene i taket – repetisjon er viktig, også som designelement. Sort understreker og utfyller den industrielle stilen på en perfekt måte.

Og nettopp detaljene og skreddersøm er noe Sigdal er spesielt godt kjent for.

– Det blir stadig viktigere for oss å skape vår egen personlige stil hjemme og på kjøkkenet. Vi ønsker noe som er spesialdesignet bare for oss. Med Sigdal er mulighetene uendelige, både når det gjelder farger og materialer. Du får kjøkkenet ditt akkurat som du vil.

SigdalTrend

Nytt av året er SigdalTrend. Disse er utvalgte kjøkken med detaljer, materialer, farger som er populære nå, og som kommer til å bli det fremover.

– Dette handler om å fortelle hvilke muligheter du har, og SigdalTrend viser hva vi kan tilby. Vi får impulser fra utlandet, og vi ser og analyserer hvordan trender på farger og materialer beveger seg. Samtidig forteller vi at det ligger kompetanse og kunnskap bak det vi leverer. Vi skal inspirere og si til kundene at de skal føle seg trygge på at de vet hvilken retning vi går i og hvordan trendbildet ser ut fremover. Det du får i SigdalTrend er nøye utvalgte produkter.

Hvilke kjøkken er i SigdalTrend?
– Blant eikefrontene har vi valgt Amfi og Signatur Favn. Dette er to elegante og moderne kjøkken du kan få med grepsløse skuffer og skap, og de kan også kombineres sammen. En annen utvalgt eikefront er Square, som er i shakerstil. Det vil si at det er en profilert front, men mer minimalistisk og med smalere ramme. For malte farger valgte vi Line, som har slett front.

Prikken over i-en

Benkeplatene er nesten en vel så viktig del av kjøkkenet som frontene. Og i tillegg til naturbetong og naturstein som granitt og marmor, er komposittstein etterspurt.

– Dette er kunstig stein, og det finnes mange varianter av denne. Du får den i mange fine mønster, og siden den er støpt er kompositt sterkere enn naturstein og betong. Det kan gjøre den til et tryggere alternativ for mange.

En annen type som har fått et oppsving de siste årene, er keramiske benkeplater .

– De er ekstremt solide, og har etterhvert kommet i flere fargenyanser og varianter. En keramisk benkeplate som har blitt spesielt populær er den matte og minimalistiske.

Prikken over i-en omfatter også det mange ikke kjenner så mye til, nemlig kjøkkengadgets – både av den mer praktiske sorten og de som kanskje er mer morsomme enn nyttige. Hjemmets teknologiske senter er nemlig ikke lenger i stuen, men har flyttet seg inn på kjøkkenet. Kristin ramser opp noen av mulighetene du har:

– Vi ser en veldig økning i de som ønsker benkventilasjon, enten integrert i induksjonsplaten eller i bakkant. Det finnes hvitevarer med Wi-Fi løsninger som kan hjelpe deg med matlaging og handleliste. Med grepsfritrenden har det kommet elektriske skuffer, og da slipper du til og med innslissede håndtak. Og du kan legge til stikkontakter du kan flippe opp, skuffer med integrerte USB-ladere og Sound Unit som er integrerte høyttalere.

Mange gode nyheter til tross, det er likevel én Kristin setter spesielt pris på.

– Sigdal har et smart og mekanisk heishjørne som har blitt veldig populært på kort tid. Det gir deg rene benkeplater, og den er super til å gjemme for eksempel store kjøkkenmaskiner. Både denne og andre typer innredning kan vi spesialtilpasse etter hvilke behov du har.

Den viktigste kjøkkentrenden

Så er det jo engang slik at et kjøkken skal vare noen år. Bør man da velge kjøkken etter trend, eller bør man heller gå for personlig stil – og hjertet? Ifølge Kristin skal du gjøre litt av begge deler.

– Et kjøkken av god kvalitet er en investering . Velger du jordtoner og naturmaterialer kan du aldri gjøre feil, så følg magefølelsen din og gå for det som føles trygt. Velg også de små tingene som gjør kjøkkenet mer personlig, så kan du heller fornye dem om ti år uten å måtte gjøre de store investeringene på nytt.

– Er det derfor Sigdal sier at årets viktigste trend er holdbarhet?

– Absolutt! Kjøkkenet ditt skal holde i mange år fremover. Sigdal har satt mange miljømål på dagsordenen, blant annet når det gjelder svanemerkede produkter og kildesortering. I tillegg er vi en av få produsenter med fabrikk i Norge, og det betyr at et Sigdalkjøkken er et kortreist produkt, sier Kristin før hun avslutter:

– Kundene våre kan føle seg trygge på at Sigdal er bærekraftig.

Vårt bærekraftsarbeid