Hvis sommeren var et kjøkken

– Det beste med kjøkkenet er at det ser snekkerbygd ut, uten å være det, forteller Marit Aklestad. Hun og familien fikk kjøkkendrømmen oppfylt ved hjelp av Studio Sigdal Ålesund, og mange gode egne ideer.
Kjøkkenmodell
Scala Inframe
Farge
S 2005-G10Y
Håndtak
Retro stål
Benkeplate
Klassisk hvit laminat
Ventilator
Grue S 1010-Y10R fra Røroshetta
Hvitevarer
SMEG
Stylist og fotograf
Amalie Fagerli
Nett og tidløs crossovermodell med  karakteristiske slette fyllinger. Kjøkkenmodell med tradisjonsdesign og moderne linjer.

Byttet Oslo mot bygda

Rett ovenfor fergekaia i den lille bygda Sæbø i Møre og Romsdal, ligger huset du nå skal få bli med til. Sæbø er et lite lokalsamfunn, med rundt 1000 innbyggere. Et tettsted der det kjennes som alle kjenner alle. Her er Marit fra, og for fire år siden flyttet hun tilbake sammen med mannen og deres tre barn. 

Boligmarkedet er noe annerledes i Sæbø enn i Oslo, og det tok noen år før de fant huset sitt: Et 280 kvm stort hus, med utsikt mot fjorden og mye potensiale. Huset er fra 1920, men ble bygget om på 60-tallet. Marit ønsket å finne frem til den opprinnelige stilen, og fikk tak i gamle bilder og flyfoto av huset som ble brukt som inspirasjon. 

– Det har vært en morsom prosess. Jeg er veldig interessert i interiør, og har brukt mye tid på å hente inn gamle ting som kunne passet inn på den tiden, forteller hun.

Etter å ha gjort mye egen research tok hun kontakt med Studio Sigdal Ålesund, der hun fikk hjelp av kjøkkendesigner Synnøve Barstad Hansen.

– Det er første gang vi bygger kjøkken, og vi ønsket å bruke en norsk leverandør med lange tradisjoner. Vi fikk et veldig godt inntrykk av Sigdal på første møte, forteller hun.

Kjøpmannsdisk og gamle overskap

Vegger og dører er røsket ut, og rommene er flyttet om på. For å få et større kjøkken, flyttet de det til den daværende stua.

– Det at rommet er så spesielt, med nye og gamle deler, gjorde jobben med å tegne kjøkken ganske utfordrende for Synnøve. Men hun forsto veldig godt hva vi ønsket oss, og hadde mange gode ideer til hvordan kjøkkenet kunne skreddersys, slik at vi fikk den snekkerbygde følelsen vi ønsker, forteller Marit. 

For eksempel er SMEG-kjøleskapet, som hadde vært på Marits ønskeliste lenge, plassert i den gamle døråpningen, slik at kantene på kjøleskapet går i ett med kjøkkenet. En detalj hun er veldig fornøyd med.

De valgte også å beholde overskapene fra det gamle kjøkkenet, og kombinere dem med de moderne underskapene. Belysning i overskapene, som er montert av en elektriker, ble prikken over i'en.

Kjøkkenet Marit falt for er modellen Scala Inframe. Scala har et vintage design, men med moderne linjer, og tilbehøret du velger er med på å forsterke det ene eller det andre. Her er det brukt ulike skuffemoduler og underskap for å understreke den nostalgiske stilen. 

– Jeg hadde ikke så lyst på en kjøkkenøy egentlig, fordi det blir litt moderne, men det er uten tvil praktisk med ekstra benkeplass og oppbevaring. Derfor valgte vi en øy med mye skuffer, og valgte å plassere øya inn mot en vegg, sier hun og forklarer:

– Det er med på å få fram en retro kjøpmannsdisk-følelse. Disken gir rikelig med oppbevaringsplass, samtidig som vi beholder et luftig inntrykk uten for mye vegg- og overskap.

Nett og tidløs crossovermodell med  karakteristiske slette fyllinger. Kjøkkenmodell med tradisjonsdesign og moderne linjer.
Nett og tidløs crossovermodell med  karakteristiske slette fyllinger. Kjøkkenmodell med tradisjonsdesign og moderne linjer.

Hentet farger fra brødboksen og en gammel dør

I prosessen med å få kjøkkenet til å se 100 år gammelt ut har Marit vært på skattejakt. Den gule døra som fører inn til kjøkkenet er fra et annet hus i nabolaget, og pendellampene er fra den gamle skolen i bygda som tilfeldigvis skulle bygges om. Den koselige vedkaminen fant hun hos en liten svensk ovnsprodusent. Flere av spisestolene, skålene og vasene er bruktfunn og arvegods.

– Jeg har alltid vært veldig interessert i gamle ting og retro stil. Vi har flyttet litt rundt, og tatt med oss en del opp igjennom som jeg ikke har kunnet kvittet meg med, forteller hun.

Selv malingen er valgt inspirert av gamle tider. Kjøkkenet er malt i fargen S2005-G10Y, en sart og vakker mintgrønn farge, som er hentet fra brødboksen stående på kjøkkenbenken. 

– Vi synes grønnfargen er veldig fin, den var det Synnøve som foreslo. Og med grønt kjøkken synes vi det passet med gule vegger. Denne fargen kopierte vi fra den gamle døren vi satte inn, som allerede var gul, forteller Marit.

Den gule fargen heter Gullhår, og er fra Jotun. De gamle overskapene og vifta fra Røroshetta er malt i samme farge for en helhetlig stil.

Et kjøkken for livet

Kjøkkenet er stort med god plass til det store spisebordet, og Marit er fornøyd med hvor funksjonelt det er.

– Jeg kan kokkelere ved øya mens gjestene sitter til bords, og jeg kan vaske opp mens jeg følger med på barna som leker i hagen gjennom vinduet. Kjøkkenet er så tilpasset livet vårt og dette rommet. Vi har nok av plass til tre viltre barn, og naboungene er også velkomne her, sier hun.

Det er ingen tvil om at hun har fått kjøkkenet hun drømte om.

– Sammen med Synnøve har vi bygget et kjøkken som passer så godt inn i dette gamle huset. Stiluttrykket og helheten er det jeg er mest fornøyd med, sier hun.

Av smarte detaljer er hun veldig fornøyd med den brede vasken på 80 cm sammenlignet med 60 cm som er vanlig.

– Da får du hele stekeplata oppi kummen, og det er mye enklere å vaske den! I tillegg har vi kummen nedfelt i benkeplata, sånn at ikke irriterende smuler fester seg i kanten, dette er virkelig et godt tips. Og såpedispenser implementert i vasken, som gjør håndvasken lettvint for barna før middag.

Hun forteller at de også har fått mange gode tilbakemeldinger.

– Mange synes det er inspirerende hvordan vi har kombinert nytt og gammelt, og at vi har brukt mer farger. Det gir rommet personlighet og karakter. Plassering av kjøkkenet i forhold til vinduer og lysinnslipp er også med på å løfte romfølelsen.  

Hennes beste tips til deg som skal planlegge kjøkken er å bruke god tid.

– Og ikke kast ut alt de gamle før du vet om det er noe som gjenbrukes. Det går an å kombinere nytt og gammelt. Vi brukte også profesjonell montør fra Sigdal, noe jeg tror lønte seg. Vi hadde ikke turt å prøve å montere selv, og da var det godt å kunne gi jobben til de som kjenner kjøkkenet best. 

Nett og tidløs crossovermodell med  karakteristiske slette fyllinger. Kjøkkenmodell med tradisjonsdesign og moderne linjer.

Tips fra kjøkkendesigner: Synnøve Barstad Hansen

Hvordan satte du deg inn i kundens behov, og hvordan fant du frem til løsningen på dem?

Først kartla jeg behovene til Marit ved å stille masse spørsmål om hva de så for seg, hva slags type hus de hadde og budsjett. Vi snakket om hvilke funksjoner kjøkkenet måtte ha, og om det var noe de absolutt ikke ville ha.

Marit ville beholde den gamle stilen på huset, i en litt «landlig» stil. Vi tegnet først kjøkkenet i et rom som er vegg i vegg med stuen, i en lys beige farge, og da Marit sa at hun vurderte å flytte kjøkkenet på stuen, så tegnet jeg med glede et forslag der også.

Her fikk vi en åpen og fin løsning der øya kom mer til sin rett enn på det «lille» rommet. Stilen på kjøkkenet falt mer på plass og passet huset perfekt.

Hva var de største utfordringene med dette kjøkkenet?

Den største utfordringen var de lave vinduene, tømmerveggene og døråpninger som ikke kunne endres på.

Er det noen smarte løsninger du vil trekke frem?

Ved døråpningen fikk vi plassert SMEG-kjøleskapet og laget en spennende krok av resten av plassen – slik at det ikke ble et tomrom mellom benkeplate og vegg. Og ved vinduskarmene laget vi «urtekasser» og benytter dermed plassen mellom benk og vindu. 

Jeg synes vi fikk frem et veldig personlig preg på kjøkkenet ved å bruke litt av den gamle innredningen.

Hva liker du best med kjøkkenet?

 Jeg liker veldig godt fargene på kjøkkenet og veggene, og jeg liker at ikke alt er «stømlinjeformet» og symmetrisk. Det blir et mer spennende og personlig kjøkken om man ikke må ha alt på linje og sentrert.

Skuffeinndelingen på øya er ulik skuffeinndelingen på veggen ved vinduet. På baksiden av øya har vi plassert et skap for få plass til øya. Dette synes jeg er en fin løsning. Vi bryter opp linjene, og vi slipper å ha en synlig mikrobølgeovn.

Hva er dine beste tips til folk som skal pusse opp kjøkkenet?

Mitt tips til deg som skal pusse opp kjøkkenet, er å tenke på hva du liker og hvilke farger og stiler du liker. Ikke velg det som føles trygt eller det alle andre har, fordi du tenker at du skal ha kjøkkenet i mange år.

Da blir du faktisk fortere lei, enn om du velger å følge din egen stil. Våg å «gønne på» med din egen personlighet. Våg å ta en farge, og gjerne bruk ulike farger og materialer for å lage et spennende kjøkken.

Tenk gjerne behovene er. Liker du å lage mat? Har dere ofte middagsgjester? Hvor mange er dere i husholdningen?

Behovene våre endrer seg hele tiden. Alt fra å ha små barn i hus, ungdommer og være to voksne som har kjøkkenet for seg selv.

Om dette kjøkkenet



Hvem bor her?

Marit Aklestad med mann og tre barn

Hvor?

Sæbø i Møre og Romsdal

Hvilken planløsning er valgt?

Rettveggsløsning med kjøkkenøy

Hvilken stil har kjøkkenet?

Landlig stil med en miks av gammelt og nytt

Designer:

Synnøve Barstad Hansen, Studio Sigdal Ålesund