Slik pynter du julekjøkkenet

Bruk det du har, pynt med hjertet og kos deg med dekoreringen. Dette er noen av tipsene Amalie Fagerli har til deg som skal gjøre kjøkkenet fint til jul.

Amalie Fagerli driver kontoen @svenngaarden i sosiale medier. Her deler hun herlig interiør-inspirasjon, oppussingsprosjekter, borddekking og styling. Hun har mange års erfaring som interiør-influencer, -konsulent og blogger, og har stylet haugevis av vakre kjøkken. Her får du hennes beste tips til julestemning på kjøkkenet.

Hyttekjøkkenet til Kristin Ulven oser av jul. Det vakre Scala-kjøkkenet i fargen Mose/S7005-G80Y er pyntet med naturlig materialer.

Kjøkkenmodell Scala i fargen Mose (S 7005-G80Y).

Dekorer etter egen stil

Butikkene bugner av julepynt i alle mulige former og farger – skal du gå for glitter, rødt, grønt, hvitt, gull og sølv? Ekte eller falsk tre, julestjerne i papir eller metall? 

Synes du det er vanskelig orientere deg i all den fantastiske pynten som finnes der ute, har Amalie et godt tips.

– Det finnes jo juledekor i alle verdens stiler, og det er mye å velge i. Men ta gjerne utgangspunkt i stilen du allerede har på kjøkkenet ditt, og ta valg ut fra denne, råder hun.

– Har du et moderne kjøkken med glatte flater kan du kjøre på med glitter og stas om du liker det, mens på en lun hytte kan det være greit å bruke mer naturlig pynt. Gjerne detaljer i en dyp, rød tone og grønt fra naturen.

Denne koselige hytta utenfor Ålesund har Amalie stylet. Her har hun holdt det enkelt, med klassiske julekuler på treet, med detaljer i rødt og burgunder. 

I lysestakene på kjøkkenbenken har hun satt dyp røde stearinlys. Disse skaper en lun, “julete” følelse, sammen med kakeboksene og det lille grantreet i potte.

Les mer: I denne artikkelen har Amalie har dekorert sitt lyse, moderne kjøkken til jul.

Hent naturen inn

Dette Scala-kjøkkenet fra Sigdal i fargen Mose kler faktisk enda mer grønt. I tillegg til juletre og små grantrær i potter, har Amalie festet granbar i den fantastiske lysekronen som henger fra tømmerstokken i taket. Her skal det godt gjøres å ikke få julestemning.

– Uansett om du ønsker en tidløs og stilren jul med detaljer i sølv eller gull, eller du er mer på det tradisjonelle med rødt og nisser, er det fint å få inn litt grønt, mener Amalie.

Enten det er en moderne stuegran eller mer tradisjonell granbar, eller andre juleblomster. Dette trenger heller ikke koste deg noen ting.

– Er du heldig å ha tilgang til grønt i hage eller skog er mye gjort. Jeg personlig synes det grønne gir mest julestemning, og henter inn grønt fra hagen og i skogen utenfor hytta. 

– Kongler er også effektivt og fint dersom du ønsker et naturlig og rustikt preg på pynten, sier hun.

Har du ikke tilgang på dette, kan Amalie også tipse om at det finnes mye flott kunstig grønt  – så slipper du å kjøpe nytt hvert år. I blomsterforretninger for eksempel, selger de ofte falske grener med kongler på som du kan ha en stor vase. 

Og ha gjerne vann i vasene med kunstige planter:

– Dette lurer oss litt slik at blomstene ser enda mer ekte ut. 

Hyttekjøkkenet til Kristin Ulven oser av jul. Det vakre Scala-kjøkkenet i fargen Mose/S7005-G80Y er pyntet med naturlig materialer.

Bruk det du har

Å pynte til jul trenger ikke innebære å kjøpe inn masse nytt, og Amalie forteller at det er mye du allerede bruker i julen som pynter opp i seg selv.

– Bruk det du har og la gjerne fine bruksting stå fremme! Fine kakebokser er både funksjonelt og fint å ha på benken. 

– Jeg liker også å style knaggrekkene på kjøkkenet til de ulike sesongene. Nå til jul henger julestrømpene klare sammen med både pynt og litt grønt. Praktisk og fint. Nøtter hører også julen til og kan stå fremme som dekor hele julen!

 

Lys i alle former

Lys hører desember til, og det er også viktig på kjøkkenet.

– Lys opp kjøkkenet med levende lys, lyslenker, små juletrær og ikke minst: lys med juleduft – blir ikke jul uten! 

I det grønne hyttekjøkkenet finner vi både lyslykter, stearinlys og julelys i treet. Amalie slår også et slag for å ha julestjerne i vinduet på kjøkkenet.

– Stjerner i vinduene, juletekstiler på sittebenken og bare

Kos deg med borddekkingen

I jula dekker vi ofte på til flere enn vanlig, og vi ønsker gjerne at bordet også skal skinne av jul. Her har Amalie noen lure triks i ermet.

– Nå til julen bruker jeg som vanlig fine tekstilservietter som jeg trer gjennom pepperkakeformer og bruker som serviettringer – en morsom og koselig detalj. Serviettringer er ofte dyre, mens pepperkakeformer har de aller fleste av oss på lur.

Og aller viktigst: Kos deg! 

– Det er det aller viktigste med å dekke bord! Å glede seg til å ta imot familie og venner for å samle dem rundt bordet. Det er jo disse folka du dekker for, så gjør det med hjertet.

Foto og styling: Amalie Fagerli @svenngaarden