Jul på Svenngården

Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin. Amalie Fagerli driver kontoen @svenngaarden i sosiale medier. Her deler hun herlig interiør-inspirasjon, oppussingsprosjekter, borddekking og styling. Hun har mange års erfaring som interiør-influencer, -konsulent og blogger, og har stylet haugevis av vakre kjøkken. 

Dette er Amalies sjette kjøkken – så om du vurderer en kjøkkenoppgradering skal du ikke se bort fra at du får noen nyttige tips i denne artikkelen.
Kjøkkenmodell
Amfi Eik Lin
Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin.
Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin.

Tilbake til det lyse

Svenngården ligger i Eidsvika utenfor Ålesund, og er stedet Amalie og mannen kjøpte for mange år siden. Nå består Svenngården av en låve og et hus, og etter å ha leid ut huset et par år bestemte familien på fire seg i fjor for å flytte inn og selge leiligheten de bodde i. Siden da har de revet, lektet ut vegger, lagt gips og malt. Det er ingen tvil om at Amalie og mannen er både glade i og gode på å pusse opp. 

I høst gikk de i gang med kjøkkenet. 

– Jeg har altså gått tilbake til å ha alt av tak, vegger, lister, vinduer og dører helt hvitt. Det gamle tregulvet ser kanskje fint ut på bildene, men en million spikerhull, skader og det faktum at vi ønsket oss gulvvarme satte en stopper for å beholde det. Vi har lagt laminat (noe jeg aldri hadde gjort i et eldre hus, men her er det innafor!) som er så godt som hvitt, med varmekabler under, skriver hun i et innlegg om kjøkkenet på sin egen nettside.

Vil du se kjøkkenet Amalie planla i sin forrige leilighet finner du det her.

Nordisk og rustikt eikekjøkken

Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin.

– Jeg har vært innom flere ulike kjøkkenstiler opp gjennom årene, men denne gang har jeg «funnet tilbake» til den nordiske bohemstilen som jeg liker så godt! Med hvite vegger og et kjøkken i ekte materialer, både tre og stein, sier Amalie entusiastisk.

Hun forteller at hun ønsket seg en nordisk og rustikk stil i det nye kjøkkenet. Og for å få et mer «solid» og plassbygd uttrykk har Ellisiv tegnet inn spiler mellom stammene på kjøkkenet, og fremtrukket sokkel. 

– Dette er en løsning jeg vil trekke frem, og som jeg er superfornøyd med, sier Amalie.

Hun er veldig glad i de lyse fargene, som også gjør det enklere å arbeide med hennes mange prosjekter her.

– Jeg elsker det lyse treverket i frontene, som gjør det enkelt å kombinere med andre materialer og farger ut ifra sesong. Benkeplaten i kompositstein er et fantastisk materiale å både jobbe på og holde rent – i tillegg funker den som en drøm som bunnfarge når jeg tar bilder her.

Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin.

Husets hjerte

Som Amalie skriver i innlegget på nettsiden sin, har hun et helt spesielt forhold til kjøkkenet. Det brukes som fotostudio, hjemmekontor, sosiale sone med familien og til å lage mat.

– Jeg elsker å lage mat, men dessverre blir det alt for lite av det. Det er sjeldent at alle fire er hjemme samtidig og i helgene er vi som regel alltid på farten. Men de gangene det skal mekkes middager er meksikansk eller italiensk mat noe av det diggeste jeg vet å lage! Å la tomatsausen putre i ovnen i timesvis.

Og selv om det ikke er like mye tid til matlaging som Amalie skulle ønske, er rommet mye i bruk.

– Med to ungdommer i hus får både kjøleskapet og oppvaskmaskinen kjørt seg! Kjøkkenet er helt klart det mest brukte rommet i huset – av hele familien.

Sittebenken på enden av kjøkkenskapene gjør også at hun bruker mer tid her, enn hun tror hun ville gjort ellers.

– Sittebenk på kjøkkenet er gull! Jeg sitter mange timer her med laptopen. Her koser jeg meg med jobb, blogging eller bare å nyte et glass vin mens jeg snoker meg gjennom Pinterest for inspirasjon til nye prosjekter, forteller hun.

Løsninger og tilbehør

I Amalies kjøkken er det ingen valg eller løsninger som er tilfeldige. 

– Benkeplate i komposittstein og Quooker er to ting jeg har vært ekstremt fornøyd med tidligere – jeg skal aldri ha kjøkken uten Quooker igjen! 

Quooker er en vask som gir deg blant annet kokende vann rett fra springen. 

– Vasken er hvit for å være så diskret som mulig, og jeg har gått for Quooker og håndtak i rustfritt stål for å fremheve det nordiske uttrykket, forteller Amalie.

– Ventilatoren fra Rørhoshetta er bestilt i samme farge som veggen for at den være så «usynlig» og delikat som mulig. Hvit platetopp er jeg også veldig fornøyd med siden den blendes inn i fargen på benkeplaten. Elsker at det er så stilrent! 

Hun har også valgt noen smart løsninger som det krever litt erfaring med kjøkken for å vite om. For eksempel denne litt utradisjonelle løsningen:

– Jeg har ikke søppelsorteringen under vasken, men i øverste skuff til venstre for vasken. Da har jeg plass til å stå og jobbe ved benken og vasken – uten å måtte ha skuffen med søppel i veien!

Kjøkkenet til Amalie er levert av Sigdal Ålesund, og er tegnet av Ellisiv Solheim. Modellen heter Amfi Eik, et elegant og moderne eikekjøkken i fargen Lin.

Tips til deg som planlegger kjøkken

Som rutinert kjøkken-renoverer har Amalie noen gode tips til andre som skal i gang med en lignende prosess.

– Nå er nok jeg over gjennomsnittet opptatt av renovering og oppussing, og jeg har lært en del etter å ha hatt seks forskjellige kjøkken! Men tenk nøye over hvilke funksjoner du ønsker deg og hva du må ha plass til. Og bruk Pinterest og Instagram for inspirasjon, sier hun og fortsetter:

– Og ha litt respekt for husets arkitektur og stil, finn noe som passer inn hos deg. Vi er alle ulike og har ulik stil, så gå for det du ønsker deg og ikke bry deg om trender!

Hun understreker også at ting tar tid, og alle detaljer ikke må være på plass med en gang. 

– Alle må bo seg til litt, inkludert oss! Kjøkkenet vårt er ikke helt ferdig, vi skal blant annet lage noen vegghyller over vasken.

Amalie slår også et slag for å be om hjelp, og søke inspirasjon hos de som kan kjøkken.

– Hos Sigdal får du hjelp av kjøkkendesignere gjennom hele prosessen. Disse folka vet hva de driver med og tenker ofte på ting som «vi vanlige» kanskje ikke vet at vi må ta stilling til engang. 

 

Foto og styling: Amalie Fagerli @svenngaarden

Om dette kjøkkenetHvem?

Amalie Fagerli og mannen

Hvor?

Eidsvika utenfor Ålesund

Hvilken planløsning er valgt?

Parallelt kjøkken med sittebenk

Hvilken stil har kjøkkenet?

Lyst og nordisk