Hva bør du tenke på når du planlegger nytt kjøkken?

Å planlegge et nytt kjøkken kan være vanskelig. Her gir vi deg tips til noen ting du bør tenke på i planleggingsfasen.

Ting å tenke på når du planlegger nytt kjøkken

Fokuser forbi den obligatoriske kjøkkeninnredningen, og tenk mer på hva som skal foregå på kjøkkenet, hvor alt utstyr skal oppbevares og hvordan du kan gjøre rommet mer personlig.

Å planlegge et nytt kjøkken i våre dager er ikke så enkelt som bare å bestemme seg for hvor oppvaskkum, komfyr og skap skal plasseres. Det er litt mer komplisert enn som så, men også mye morsommere, mye mer kreativt og mye mer spennende.

Som et ledd i planleggingen er det smart å finne ut hvordan du måler opp kjøkkenet og hvordan du oppnår en best mulig plassutnyttelse ved hjelp av den klassiske teorien om arbeidstrekanten.

Slik måler du opp kjøkkenet

Teorien om kjøkkentrekanten

 

Fokus på mer enn tilberedning og spising

Kjøkkenet har gått fra å være et rom hvor man bare lager og spiser mat, til å bli et multifunksjonelt rom hvor vi gjør alle mulige ting, og derfor må vi tenke nytt når det gjelder hva det skal inneholde og på hvilke plasser. Et moderne og nytt kjøkken må være fleksibelt og allsidig og kunne brukes til mange forskjellige ting i løpet av en dag.

Tenk soner

En ny måte å tenke planløsning på er å dele inn kjøkkenet i forskjellige soner og tildele hver sone et bruksområde. Å skape rom i rommet med andre ord. Gjør det helt enkelt: én sone for matlaging, én sone for arbeid og én sone for avslapning. Eller du kan tilføye en fjerde sone, for når du har gjester.

Når du har satt opp sonene du vil ha, må du tenke over hva du ønsker å fylle dem med. I sonen for avslapning kan du for eksempel velge å ha en barløsning med kaffemaskin. Og ikke nøy deg med å tenke møbler – ta også en titt på ulike belysningsalternativer. Sterke lyskilder er perfekt til matlaging eller for barna når de skal gjøre hjemmeleksene, mens mer dempet belysning skaper en intim atmosfære når gjestene kommer.

Tenk oppbevaringsplass ... og enda mer oppbevaringsplass

Oppbevaringsplass kan også være svært viktig, og når du først skal ha nytt kjøkken, så ikke tenk oppbevaring bare til kjeler og kjøkkenredskaper. Dagens kjøkkendesign åpner for å tilordne plass til alt det andre som finner veien inn på kjøkkenet – fra bærbare pc-er til nettbrett, leker, blader og skolebøker. Alt sammen krever praktiske og lett tilgjengelige oppbevaringsløsninger. Kjøkkenet er stedet hvor alt foregår, og derfor må det utstyres med hyller, enheter og skuffer til alle typer utstyr.

Vi spurte markedsførings- og innovasjonssjef i Nobia, Liljana Forssten, om hennes beste oppbevaringstips:

"Benytt fullt utrekkbare skuffer! De forandrer både stilen og funksjonaliteten til et kjøkken. Fullt uttrekkbare skuffer øker kapasiteten med 20–30 % sammenlignet med konvensjonelle hyller, og du får full tilgang og full oversikt over alt som er i skuffen."

Still ut deg selv

Ikke alt du har fremme på kjøkkenet trenger å være praktisk eller nyttig. Pynteting, minner og suvenirer speiler din personlighet og forteller interessante historier. Ved å vise frem gjenstander fra hele hjemmet og alle sider av livet, gjør du kjøkkenet til et helt personlig sted. Tilføy derfor både hyller og skap med glassdører i tillegg til lukkede oppbevaringsløsninger.

Så langt har vi snakket om allsidighet og oppbevaringsplass, men det er mye annet du også må tenke på når du skal planlegge et nytt kjøkken. Les vår artikkel 7 tips til smart kjøkkenplanlegging for å se hvilke andre ting du bør tenke på når du skal planlegge nytt kjøkken.

7 tips til smart kjøkkenplanlegging