Sigdal kjøkken - fabrikk
Sigdal kjøkken - fabrikk
Sigdal kjøkken - fabrikk
Sigdal kjøkken - fabrikk

Håndverk og kvalitet

De fleste som hører ordet ”nærprodusert”, tenker nok på gulrøtter, tomater, salat og andre råvarer som havner på matbordet. At råvarene dyrkes og høstes i nærheten av dem som skal spise dem. De korte transportene er bra for miljøet. Sigdal tenker også nærprodusert, men begrenser seg ikke bare til råvarene: ”Vi mener det gjelder like mye for rommet du lager maten i. Nærprodusert for oss er at vi produserer et norsk kvalitetskjøkken i Norge, for Norge, på et lite sted som er stolt over kjøkkenprodusenten sin.”

Sigdal kommune ligger midt i Buskerud fylke, mellom Numedal i vest og Hallingdal i øst. Innsjøen Solevatn strekker seg langs en dal med plass for både jordbruksbygd og høyfjell. Her finnes ingen flyplass eller jernbane. Til Sigdal kommer man med bil eller buss, på sykkel eller til fots. Men har man først gjort det, og ankommet til sørenden av Solevatn, befinner man seg i Nedre Eggedal, det lille tettstedet der Norges mest kjente kjøkken produseres: Sigdal. Det var til dette distriktet og tettstedet Jan Julseth kom med sin familie i 2008. Han hadde tidligere vært logistikksjef, og fortsatte nå med de samme arbeidsoppgavene på Sigdal Kjøkken. Fra begynnelsen av 2012 har han vært fabrikksjef.

Å komme til en fabrikk med 160 ansatte som ligger i en kommune med 3500 innbyggere og har eksistert siden 1950, er spesielt. Det sier seg selv at det blir sterke bånd mellom bedriften og kommunen. Vi er jo den største private arbeidsgiveren. I årenes løp har flere generasjoner arbeidet på Sigdal. Far og sønn, mor og datter, og besteforeldre på begge sider. Bedriftens tradisjon og sterke rolle i kommunen ligger også til grunn for noe Jan beskriver som sigdalsånden.

Sigdal ble grunnlagt i 1950 av Alf Rust sammen med vennen Harald Biksrud. Det moderne Norge begynte å ta form, og begge gründerne ble drevet av tanken på at alle nordmenn hadde rett til et fint og moderne kjøkken. Løsningen ble å tilby fabrikkbygde kjøkken som samtidig holdt høy kvalitet.