Kjøkkenbelysning

kjøkkenbelysningen

Når du planlegger et nytt kjøkken, har du naturlig nok planløsning, stil og benkeplater øverst på prioritetslisten. Og i tillegg skal du velge mellom hvitevarer, gulvtyper og et vell av fargenyanser. Oppi alt dette er det ofte én veldig viktig ting som går i glemmeboken – nemlig kjøkkenbelysningen. Siden det finnes uendelig mange stiler og lyskilder å velge mellom, gir vi deg her noen tips som du kan bruke for å forvandle ditt kjøkken til et imøtekommende rom som føles både større, lysere og mye stiligere.

I planleggingsfasen bør du starte med å tenke gjennom hvor du trenger mest lys. Skinner med spoter eller rader med hengelamper gir generell rombelysning, men om du ikke lyssetter selve arbeidssonene, blir matlaging og oppvask en mørk opplevelse. "Belysningsløsningene i dag er mye smartere og mer anvendelige enn før, og det handler ikke bare om å lyse opp et rom, men om stil og funksjonalitet," forklarer Hanne Storsveen, produktsjef hos Sigdal.

"Det er viktig å lyssette blant annet benkeplatene, komfyren og oppvaskkummen – sonene som brukes til forberedelser, tilberedning og rengjøring. Vurder å bruke retningsbestemte spoter, siden det gir større fleksibilitet. Husk også at det er lettere å rengjøre lamper som er i flukt med vegg eller tak. Spoter montert under overskap er perfekte til belysning av arbeidsflater, siden de kaster minimalt med skygge. LED-pærene som brukes i disse, avgir dessuten mye mindre varme og energi, og dermed blir ikke arbeidsområdet for varmt og du sparer samtidig penger."

Du kan også bruke ulike belysningsstiler for å skape lag og interessante felter. En kombinasjon av forskjellige lyskilder forsterker rommets stemning. Ved å montere dimmebrytere for lamper i spiseområdet eller avslapningsområdet, skaper du en beroligende, nesten tredimensjonal effekt. "Et vellykket belysningsopplegg kompletterer det naturlige lysinnslippet og er fleksibelt nok til å fungere like godt uansett tid på døgnet. Derfor har vi lansert over et dusin forskjellige spotlighter, innfelte taklys, sokkellamper, lyslister og hyllebelysning i vårt Sigdal-sortiment, som alle sammen er basert på den nyeste energibesparende teknologien og designtrender som passer til ethvert rom og enhver smak," fortsetter [navn].

"I spiseområdet bør du velge lamper med varmt lys som kan dimmes. På den måten skaper du en intim kveldsstemning. Og med forsenket belysning i bunnen av skapene oppnår du en WOW-faktor så snart solen har forsvunnet."

Riktig kjøkkenbelysning gir ikke bare et mer praktisk rom – med skuffebelysning finner du raskt flaskeåpneren når du trenger den – du gir kjøkkenet det lille ekstra som hever et helt vanlig kjøkken til et mer eksklusivt, avansert nivå.

Mens det er enkelte ting du sikkert ønsker å skjule, kan du vurdere å lage blikkfang av eksponerte lys eller bruke belysning til å fremheve et designelement i rommet. En uvanlig hengelampe over en kjøkkenøy kan gi like stor effekt som et kunstverk eller en stor vase med blomster. En rekke med hengende lamper kan også bidra til å skape et visuelt skille mellom ulike soner. "Ikke vær redd for å bruke lamper. De gjør det mulig å oppnå noe unikt og slående selv på et beskjedent budsjett. Selv den mest beskjedne sokkellampe kan gjøre et rom bemerkelsesverdig. Og om du i tillegg bruker belyste hyller eller dramatisk belysning inne i kjøkkenskapene, får du et kjøkken som formelig lyser av kvalitet," sier [navn].

Svante Pettersson, kreativ sjef hos Philips Lighting Nordic og forfatter av den kommende boken See The Light, anbefaler også at du tenker gjennom hvordan belysningen vil fungere sammen med fargene og materialene ellers i rommet.

"Jeg råder alltid folk til å tenke over hvordan de ulike flatene i kjøkkenet samhandler med lys," sier Svante."Fargen og teksturen til dører, fliser, benkeplater og bord opptrer på forskjellige måter, akkurat som lys, og deres forskjellige kvaliteter kan ha mye å si for måten lyset fordeles og spres på i et rom.Mørke materialer kan for eksempel dempe lyset, mens lysere farger og materialer gjør det motsatte.Skinnende overflater kan fremstå som luksuriøse, men de kan også gi uønsket gjenskinn fra spoter.

"Om du ikke vet hvor du skal begynne, kan du vurdere rommet på samme måte som du ville vurdert en flaske vin.Kanskje du er på utkikk etter noe dempet, avslappet og rolig – eller ønsker du deg noe som er friskt, oppkvikkende og inspirerende?Uansett handler det om å slippe løs kreativiteten."

Fremdeles usikker? Besøk butikken vår. Her møter du våre eksperter som hjelper deg å belyse problemstillingen.