Mitt kjøkken

«Kjøkkenet er viktig for meg. Der tilbringer jeg gjerne mange timer av gangen, men det har ikke bestandig vært slik.»

Steinar Hoen

Steinar Hoens navn er tett knyttet til idrett. Han var i mange år Norges fremste høydehopper, og har fortsatt den norske rekorden på 2,36, satt helt tilbake i 1994. Siden 2007 har han hatt ansvaret for et av Norges mest kjente idrettsarrangementer, Bislett Games. Men alt i Steinar Hoens liv handler ikke om store prestasjoner og stadig nye høyder.

Kjøkkenet er viktig for meg. Der tilbringer jeg gjerne mange timer av gangen, kjenner gledene ved nye oppdagelser, egen utvikling og gode smaksopplevelser. Men det har ikke bestandig vært slik. Faktisk begynte det først for halvannet år siden.

Jeg har nok vært ganske bortskjemt med mat og matlaging mesteparten av livet. Jeg slo veldig tidlig igjennom som høydehopper, og når du er ung idrettsutøver med et visst potensial, er det veldig ofte noen i nærheten som tar litt vare på deg. Rundt om på trening og konkurranser ble vi servert veldig bra mat. Frokost på hotell, middag på restaurant, og alltid noen som passet på at vi spiste sunt og godt.

Slik var det i mange år. Da idrettskarrieren var over på slutten av 90-tallet og jeg begynte å jobbe som aksjemegler, var jeg i et forhold med en jente som naturlig overtok matlagingen. Jeg var stort sett på jobb, slik var det å jobbe i finans. Vi kjøpte hus med stort og flott kjøkken, men jeg visste omtrent ikke hvordan det skulle brukes.

I 2008 begynte jeg i Bislett-alliansen som sjef for Bislett Games. Da hadde vi fått barn nummer to, og hadde praktikant fra Filippinene. Hun var fantastisk til å ordne saker og ting. Hun og min kone gjorde alt som skulle gjøres på kjøkkenet, og vel så det.

Så kommer vi til 1. august 2012. Da startet en ny tidsregning. Det ble samlivsbrudd. Ingen samboer, ingen praktikant. Bare meg og ungene annenhver uke. Og kjøkkenet. En utfordring omtrent på høyde med lista på 2,36 … Det var to veier ut av dette. Enten kunne jeg akseptere matlaging som et slit og et ork, eller jeg kunne nærme meg oppgaven med nysgjerrighet og fullt fokus. Som gammel idrettsmann var ikke dette noe å lure på. Det ble fullt fokus. Men jeg visste ikke da hvor store gleder det skulle åpne for meg.

Etter en tid fikk jeg en ny kjæreste, som er utdannet ernæringsterapeut og sykepleier. Da lærte jeg å lage mat helt fra bunnen av. En kritisk vurdering av kjøkkenet mitt viste at jeg manglet omtrent alt som skulle til. Men nå er det andre tider. Jeg har gått fra å være grønn som spinat til å bli rimelig rutinert på kjøkkenet, og et godt stykke mer enn gjennomsnittlig interessert i matlaging.

Når vi har gjester, har jeg ansvaret for en del av måltidet. For eksempel kjøttet. Jeg som knapt kunne steke en ferdigpizza, har nå oppdaget herlighetene ved langsteking. Forstått viktigheten av å gi kjøttet en karamellisert skorpe, la det hvile, passe på kjernetemperaturen. Resultatet blir bedre enn på restaurant! Det tar tid, men det er mye morsommere å lage den maten som tar 6 timer, enn den som er ferdig på et kvarter.

Kjøkkenrollen er ganske ny for meg, men jeg er ganske god til å lage systemer. Det er orden på ting, omtrent som i redskapsboden min. Keramiske kniver og annet godt
kjøkkenutstyr fortjener å tas vare på, og når du holder på med mat, er det godt å kunne finne det du trenger i en fart.

Stadig åpner det seg nye gleder. Forleden ble jeg innviet i sousvide-teknikkens muligheter. Akkurat nå er jeg litt opptatt av supper og sauser. Jeg liker sauser som det er ordentlig smak i, og som ikke er for tynne. Foreløpig er jeg vel ikke så veldig god på dette, men jeg har gleden av å utvikle meg. På kjøkkenet er veien ofte like viktig som målet.

Fra å være et ikke-rom gjennom halve livet er kjøkkenet blitt et viktig og godt sted å være for meg. På en måte er det litt tilfeldig, hadde jeg ikke havnet i denne livssituasjonen, ville jeg kanskje fortsatt vært en fremmed i dette rommet. Det handler om å ta fatt i utfordringene. Sette seg mål, og strekke seg mot nye høyder. Da blir det aldri kjedelig!

Kategori: Hjemme hos Tags: Hjemme hos

Sigdal kjøkken - kjøkken Martin Jonsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby gikk for eik Hjemme hos

Bli med inn på familien Jonsrud Sundby sitt fantastiske Amfi kjøkken i eik fra Sigdal!

Les mer om Martin Johnsrud Sundby gikk for eik
Dagfinn og Mona Enerly

mitt kjøkken Hjemme hos

For Dagfinn og Mona Enerly har kjøkkenet blitt husets viktigste rom, ikke rart det med både TV, sittegruppe og peis på kjøkkenet!

Les mer om mitt kjøkken
KK Jul 2013, familien Jensvoll

Jul hos familien Jensvoll Hjemme hos

Familien Jensvoll på Kråkerøy har valgt Sigdal kjøkken sin lekre modell Horisont (Lido), se bildene og les hvordan de pynter til jul.
Les mer om Jul hos familien Jensvoll
Line Jansen sitt Line kjøkken

Hjemme hos Line Hjemme hos

Hvordan bygge et funskjonelt og flott kjøkken på liten plass? Bloggeren Line fra Nittedal har svaret!

Les mer om Hjemme hos Line