Det gule kjøkkenet på Sommerfryd gård

Ovenfor Bragernes Kirke, og med utsikt over hele Drammen by finner vi vakre Sommerfryd gård. En herregård i hvitt, med stakittgjerde og vakre blomstrende trær utenfor.
Kjøkkenmodell
Scala Inframe
Farge
S 2030-Y
Benkeplate
Silestone Bianco City, Sigvartsen Steinindustri
Vask
Blanco Subline 500-u i fargen myk hvit, Nibu
Komfyr
Falcon Classic deluxe 90 i fargen Olive Green, med messingdetaljer og gassbrennere
Blandebatteri
Crolla London S, Nibu
Ventilator
Røsroshetta Grue, i samme fargekode som Falcon komfyr
Øvrige hvitevarer
AEG
Fliser bak vask
Urban Atelier i fargen Ambar, Bergersen Flis

Huset fra 1803 er fredet, og det var Johan Gottfried Schwenke som eide gården på 1800-tallet. Han var trelasthandler og drev potetbrennevinsbrenneri. Huset ble brukt som lystgård, og bolig for brenneri og møllearbeidere. Siden da har Sommerfryd gård fungert som kollektiv, og som hjem for ulike husholdninger, og nå som hjemmet til Nina Laugerud og Bror Tanberg.

Få ville nok ha gitt seg i kast med oppgaven Nina og Bror fra Drammen har tatt på seg, og resultatet er imponerende. Ved å samle inn informasjon fra tidligere eiere, har de restaurert huset tilbake til den opprinnelige stilen, med fokus på fargene som ble brukt på 1800-tallet.

Bror er tidligere håndverker, og Nina er ikke redd for å ta i et tak, og de gjør det aller meste selv.

- Det har blitt mange timer med oppussing, men vi får energi av det, forteller Nina.

Begge er opptatt av historien til tingene de omgir seg med, og huset er fylt opp med gamle møbler og kunst arvet fra begges familier. Det første som slår oss i det vi kommer inn i entréen er fargene. B are hallen er malt i seks ulike farger.

- Vi hyret inn Koi Fargestudio for å hjelpe oss med fargepaletten til hele huset, og vi er så stolte av hvordan huset har blitt. Vi føler oss heldige som får bo her, sier Nina.

Et smykke av et kjøkken

«Kjøkkenet er ferdig og det har blitt et smykkeskrin av et rom. Hjertet i huset slik vi ønsket det, samlingsrom for sammenkomster. Det oppleves som et kjøkken som har vært der for alltid til tross for at det er nytt.» slik beskriver Nina kjøkkenet sitt på egen Instagram-konto.

Kjøkkenet er Scala Inframe fra Sigdal, malt i en nydelig gul nyanse som har kode S 2030-Y. Inframe betyr at frontene er rammet inn, i tillegg har de valgt fremtrukket sokkel som gjør at kjøkkenet ser snekkerbygget og skreddersydd ut. Vitrinedørene i overskapene lar Nina og Bror vise frem noe av det fine de har å servere i, samtidig som det kler et herregårdskjøkken.

Gulvene har de selvfølgelig selv malt i ruter, også et mønster inspirert av 1800-tallet, og takbjelkene og gulvlistene i lyseblått er originalt.

- De brukte mye farger før i tiden, det er det ikke alle som vet, forteller Nina.

De lette gardinene er brodert med motiver av Sommerfryd gård, og har fått henge igjen fra en tidligere eier. Komfyren, som absolutt også må nevnes, er ikke en hvilken som helst komfyr, men en Falcon gasskomfyr.  

- Den er fantastisk å lage mat på, synes de.

Da paret ikke hadde nok veggpanel til å fullføre kjøkkenet ble det tapet i stedet, en nydelig tapet fra William Morris, med gule sitrusfrukter på. En perfekt match for det gule kjøkkenet.

Ikke en eneste rett vegg

Nina og Bror tegnet kjøkkenet sitt hos Studio Sigdal Drammen med kjøkkendesigner Hedda Wastvedt.

– Personlig syns jeg at det er veldig forfriskende å møte mennesker som tar litt originale valg. Noen som tør å satse på en gammel bygård, og som velger vakre farger å smykke det med. Ikke minst at de går mot strømmen som velger integrerte ovner, men heller turte å gå for den fantastiske gassovnen, sier Hedda.

Ovnen er en Falcon Classic deluxe 90 i fargen Olive Green, med messingdetaljer og gassbrennere. Ventilatoren er en Røsroshetta Grue, i samme fargekode som ovnen.

– Her måtte vi sende fargeprøve fra Falcon til Røros for å scanne, slik at det ble lik farge, forklarer hun.

Hun synes det er vanskelig å plukke ut hva hun liker best med kjøkkenløsningen, men innrømmer at hun er svak for fargekombinasjonene.

– Også elsker jeg at benkeplata tar opp fargen til frontene. Det er en fantastisk benkeplate!

Det tok nesten et helt år for Nina og Bror å bestemme seg for løsning, og de er glade for at de brukte god tid på valget.

– Vi er så stolte av dette kjøkkenet, og er veldig glade for at vi valgte lokalt og kortreist, med Sigdal, sier de.

Hedda tok med seg montasjeleder Morten på hjemmebesøk for å se rommet, og for å kunne lage en best mulig løsning basert på behovene til Nina og Bror. Her er det ikke en eneste rett vegg, eller gulv, så det krever sin montør å få det riktig.

– Valget på montør var ganske enkelt fordi vi jobber mye med dem, og vet hva de er gode for, men her kan vi faktisk ikke få fullrost ML bygg nok, for det er de som leverer sluttresultatet, og sånne håndverkere vokser ikke på trær, sier Hedda.

Se video av montasjen her.

Stol på kjøkkenkonsulenten

Kjøkkenet på Sommerfryd gård skiller seg ut, og er et kjøkken man blir glad av å være i. Hedda skulle ønske at flere turte å velge mer farger slik Nina og Bror har gjort.

– Hos Sigdal er det fritt fargevalg, og personlig liker jeg alltid å utfordre kundene mine på farger. Med alt vi har tilgjengelig av tilbehør gjennom underleverandørene våre også kan det bli så unikt og fint.

Hun deler også en hemmelighet rundt hvordan de har løst kjøkkenet i Drammen:

– Jeg vil trekke frem at sammen med Bror og Nina har vi «hacka» inframe, som vanligvis ikke generer så mye volum, hvert fall ikke hvis en skal ha tre skuffer, men ved å legge inn skuff i skuff, så har de fått mer valuta for volumet.  

Hun har også et tips til deg som skal sette i gang en kjøkkenfornyingsprosess:

– Ta kontakt tidlig i prosessen, og tør å stole på kjøkkenkonsulenten. Vi vet en god del om hva som funker og hva som ikke funker både praktisk og estetisk. Og velg et kjøkken etter egen smak og magefølelse, ikke gjør det alle andre synes er kult. Er du i tvil om hva som er stilen din, kan du vise konsulenten bilde av fasaden på huset ditt. Det er fint om kjøkkenet harmonerer med resten av huset.

Tips til deg som vil ha farge på kjøkkenet

Gründer og kreativ leder i Koi Fargestudio, Dagny Thurmann-Moe, har arbeidet med fargesettingen av Sommerfryd gård, og har noen gode råd til deg som ønsker å få farger inn på kjøkkenet.

 1. Ikke gå etter trender

  Det viktigste du må tenke på før du skal velge deg kjøkken er «kan jeg leve med at kjøkkenet blir umoderne?». Trender kommer og går, derfor bør du velge deg et interiør som ikke føles som en trend. Ikke lag deg et kjøkken du har sett i alle interiørmagasiner. Velger du deg et kjøkken i Støvet militærgrønn, for eksempel, med noen fantastiske fliser til, får du et kjøkken som er spesielt for deg. Og da blir du ikke lei.

 

 1. Tenk langsiktig

Vi kan ikke fortsette å pusse opp slik vi gjør i dag. Folk flytter inn i leiligheter med to år gamle kjøkken som de river ut og erstatter med nye kjøkken, fordi det ikke er deres stil. Sigdal vil bidra til å endre på dette ved å levere kvalitetskjøkken som varer. I tillegg gir de nå folk muligheten til å endre på deler av kjøkkenet, uten å fjerne alt. Det er mye mer bærekraftig!

Les mer om RE:New her

 1. Se bakover i tid

  Vi i Koi har fulgt med på Sigdal lenge før de tok kontakt med oss og initierte et samarbeid. Sigdal kan blande farger i hele NCS-vifta. Og derfor passer de godt med oss. Kjøkkenet skal være et smykke i hjemmet, og det skal føles som en naturlig del av interiøret. Se bakover i tid når du velger farge. Farger som har vært populær for mange år tilbake tåler ofte tidens tann mye bedre.

 

 1. Velg kjøkkenfarge først

  Lurer du på hvordan du kombinerer farger har Dagny et lurt tips.

  - Velg kjøkkenfarge først, deretter kan du fargesette resten av rommet i samme farge, men i ulike nyanser. Gå opp og ned i nyanser. Velger du en rødfarge på frontene, går du opp eller ned i nyanser på resten – for eksempel ved å velge mer burgunder-toner eller mer mot dus rosa. Det som er fint med farger er at alle metaller og alle treverk passer, så kombiner det slik du vil.

Om dette kjøkkenetHvem

Nina Laugerud og Bror Tanberg.

Hvor?

Drammen i Buskerud fylke.

Designer

Hedda Wastvedt hos Studio Sigdal Drammen.

Hvilken løsning er valgt?

L-kjøkken med overskap kun på en side.