Slik påvirkes du av fargene i hjemmet ditt

Grønt er skjønt pleier man å si. Og det ligger uten tvil noe i denne påstanden. Ulike fargevalg i hjemmet påvirker oss nemlig på helt ulike måter.

Har du noen gang gått inn i et grønnmalt rom og umiddelbart følt en indre ro, uten å vite helt hvorfor? Forklaringen er at farger påvirker følelsene våre ubevisst, sier interiørdesigneren og Feng Shui-konsulenten Jannice Wistrand.

- Farge er det første vi ser, før form og materiale. Derfor er det viktig at vi er klar over hvilke fargevalg vi tar, vi kan i prinsippet selv velge hvordan vi skal føle oss i hjemmene våre, sier Jannice.

Ifølge forskning er assosiasjonene vi har til farger delvis kulturelt innlært, men i utgangspunktet er vår biologiske påvirkning av farger den samme for alle mennesker.

- I et eksperiment ble en gruppe mennesker satt i et rom med røde vegger og en gruppe med blå vegger for å utføre oppgaver. Du kunne tydelig se at menneskene i det røde rommet gjorde alt mye raskere, men med betydelig flere feil. De i det blå rommet var derimot rolig og fokusert.

Velg riktig farge

  • Velg farge etter hvilken følelse du vil ha i rommet
  • Man blir fort lei sterke farger
  • Grønt og blått skaper ro
  • Gult og turkist er oppkvikkende
  • Jordfarger gir balanse og harmoni

Grønt og blått skaper ro

Den blå fargen gir trygghet.

- Tidligere ble det sagt at blått minner om det stormfulle havet, men i dag vet vi at det tvert imot er beroligende og pålitelig. Dette er grunnen til at sjøkapteiner, politi og sikkerhetspersonell ofte er kledd i blått.

Kjøkkenets fargesetting i fokus

På slutten av 90-tallet tilbrakte nordmenn mye tid i stuen og ønsket derfor å ha det oppkvikkende solgult. I dag vil man heller føle ro når man er i stuen.

- Nå er det ikke stuen, men ofte kjøkkenet som er samlingspunktet i huset der du sitter og gjør lekser eller pusler med andre ting. Da passer jordnære farger godt for å få frem roen i rommet.

Hvis du skal ha farge på kjøkkenet ditt, handler det om å finne ut hvilken følelse du vil ha. Ønsker du å få mye energi eller roe ned?

- Et brunt kjøkken skaper fred og trygghet, mens for eksempel et restaurantkjøkken vanligvis er rustfritt eller hvitt, for å komme raskt i gang.

Blir fort lei sterke farger

Røde og oransje farger har vist seg å øke appetitten vår, mens turkise toner tvert imot reduserer den. Men uansett om du skal farge kjøkkenet eller veggene, bør du alltid tenke langsiktig.

- Sterke farger er ikke veldig holdbare, mens varsomme fargeoverganger som ligner variasjonene i naturen blir vi ikke like fort lei av. Å bruke jordnære farger som grønt, rustbrunt og beige er holdbart i det lange løp.

Smartguide: slik påvirker fargene deg

Blå: Gir en følelse av trygghet, ro og får kroppen til å slappe av.

Turkis: En oppkvikkende farge som vi forbinder med renslighet og friskhet.

Grønn: Har både en oppkvikkende og beroligende effekt samtidig.

Rødt: Øker appetitten, men kan trigge stress.

Gul: Oppkvikkende effekt og gir energi.

Brun: En veldig beroligende farge som er bra for å holde fokus, men for mye kan gi nedstemthet.

Beige: Sandete, jordnære toner gir en følelse av harmoni og velvære.

Våre farger

Sigdal er en av de kjøkkenprodusentene som kan tilby flest muligheter for malte og beisede kjøkken, og vi har 15 ulike farger i vår standard fargepalett. Du kan også velge din egen farge.

Opplev våre farger