Redd plantene! Slik kan du overvintre din avling

Følg disse enkle triksene og du har krydder til matlagingen hele året.

Grønnsaker og urter har pyntet opp mange balkonger, terrasser og hager i sommer, og det kan føles trist å forlate dem til sin skjebne når kulden trenger seg på. Med noen enkle triks kan du redde plantene dine og nyte de innendørs i vinter.

Mange av plantene vi dyrker ute i løpet av våren og sommeren er ettårige og sådd med frø hvert år, som for eksempel tomater og gulrøtter. Men de fleste krydder og urter klarer seg like bra inne om du steller de på riktig måte.

Mister plantene bladene? Ikke bekymre deg

Det beste er å forsøke å skape plantens naturlige voksemiljø så godt som mulig. For eksempel, hvis en plante vil ha mye sollys, trenger den ekstra belysning. Mange krydder liker fuktige omgivelser, men ikke alle. Husk å lese om hver krydderplante før du plasserer de innendørs. Hvis plantene mister blader etter at du har tatt de inn, ikke bekymre deg - det kan være endringen fra det ytre klimaet som forårsaker det. Gi planten et par dager for å hente seg inn.

Mange planter klarer ikke vinteren fordi antall timer med solskinn er for få. For å få plantene til å overleve innendørs, kan det være lurt å plassere de under plantebelysning som gir de det lyset de trenger. Da trenger du ikke tenke på at de må stå i et sydvendt vindu.

Enkle triks som får din avling til å overleve

Det er mange gode interiørløsninger for å lykkes med dyrking innendørs i vinterhalvåret. Med innredning for dyrking og tilhørende plantebelysning får plantene det lyset de trenger for å holde seg friske og grønne selv i de mørke vintermånedene. Da trenger du ikke ta opp hele plassen i kjøkkenvinduet, integrer plantekassene i kjøkkeninnredningen, plassere de frittstående på benken eller i en hylle. Da kan du dyrke enkelt i løse spesialpotter og ha ferske krydder hele året!

Chilli og Rosemary - slik overlever de

Chilliplanter er absolutt verdt å ta vare på, da de kan gi krydder hele året. Plantene trenger et varmt og lyst sted å stå om vinteren. Sett chillin i et vindu eller under vekstbelysning, og sørg for å vanne rikelig, slik at du får nytte av planten også i den kalde delen av året.

Rosmarin vil gjerne komme inn når høsten kommer siden den ikke liker kulde. Sett planten lyst og sørg for at jorda alltid er litt fuktig, men ikke gi den ekstra gjødsel. Rosmarin liker heller ikke når luften er for tørr, så fukt den daglig med en blomstersprøyter. Salvie og timian passer også fint å dyrke og høste innendørs. Salvea, rosmarin og timian foretrekker mager fremfor næringsrik jord, så det kan være lurt å blande litt sand i jorden før de plantes innendørs.