Nærprodusert

På Sigdal sin fabrikk i Eggedal produserer 160 ansatte norske kvalitetskjøkken, det har de gjort i mer enn 70 år!

De fleste som hører ordet ”nærprodusert”, tenker nok på gulrøtter, tomater, salat og andre råvarer som havner på matbordet. At råvarene dyrkes og høstes i nærheten av dem som skal spise dem. De korte transportene er bra for miljøet. Sigdal tenker også nærprodusert, men begrenser seg ikke bare til råvarene: ”Vi mener det gjelder like mye for rommet du lager maten i. Nærprodusert for oss er at vi produserer et norsk kvalitetskjøkken i Norge, for Norge, på et lite sted som er stolt over kjøkkenprodusenten sin.”

Sigdal kommune ligger midt i Buskerud fylke, mellom Numedal i vest og Hallingdal i øst. Innsjøen Solevatn strekker seg langs en dal med plass for både jordbruksbygd og høyfjell. Her finnes ingen flyplass eller jernbane. Til Sigdal kommer man med bil eller buss, på sykkel eller til fots. Men har man først gjort det, og ankommet til sørenden av Solevatn, befinner man seg i Nedre Eggedal, det lille tettstedet der Norges mest kjente kjøkken produseres: Sigdal.

Det var til dette distriktet og tettstedet Jan Julseth kom med sin familie i 2008. Han hadde tidligere vært logistikksjef, og fortsatte nå med de samme arbeidsoppgavene på Sigdal Kjøkken. Fra begynnelsen av 2012 har han vært fabrikksjef.

– Å komme til en fabrikk med 160 ansatte som ligger i en kommune med 3500 innbyggere og har eksistert siden 1950, er spesielt. Det sier seg selv at det blir sterke bånd mellom bedriften og kommunen. Vi er jo den største private arbeidsgiveren. I årenes løp har flere generasjoner arbeidet på Sigdal. Far og sønn, mor og datter, og besteforeldre på begge sider.

Bedriftens tradisjon og sterke rolle i kommunen ligger også til grunn for noe Jan beskriver som sigdalsånden:

– Noe av det som imponerte meg med en gang jeg kom til Sigdal, var stoltheten blant medarbeiderne. En stolthet over å være med på å skape Sigdalkjøkkenet. At vi produserer et norsk kvalitetskjøkken i Norge, for våre landsmenn. Den stoltheten gjenspeiles i alt vi gjør for at kunden skal føle seg fornøyd, og den viser seg også i en stor ansvarsfølelse for Sigdals varemerke og omdømme. Jeg vil definitivt kalle det en sigdalsånd. De som bor i kommunen, er også stolte av Sigdal Kjøkken.

Sigdal ble grunnlagt i 1950 av Alf Rust sammen med vennen Harald Biksrud. Det moderne Norge begynte å ta form, og begge gründerne ble drevet av tanken på at alle nordmenn hadde rett til et fint og moderne kjøkken. Løsningen ble å tilby fabrikkbygde kjøkken som samtidig holdt høy kvalitet.

– At det er fabrikkmontert, gjør at vi kan garantere høy kvalitet. Ettersom delene kommer som legoklosser, er det enkelt for kunden å montere kjøkkenet selv.

Samtidig er det to andre fordeler som Jan Julseth gjerne fremhever. Den ene er fleksibiliteten, og den andre er punktligheten:

– Etter 63 år kan vi trygt si at vi kjenner kundene våre. Vi vet hva de ønsker og forventer seg. Det medfører jo også at vi må kunne oppfylle ønskene deres, og det kan vi. Mye av det vi lager, er spesialprodusert. Jeg våger å påstå at vi er fleksible som stort sett ingen andre. Både når det gjelder unike løsninger og hvilken farge kunden vil ha. Dessuten vet kunden nøyaktig når kjøkkenet er ferdig og når det blir levert. Vi har et enestående distribusjonsnett over hele Norge, som gjør at vi er kjent for vår service og punktlighet.

Fargerikdommen er en annen ting Sigdal er kjent for. Å finne riktig nyanse og kombinasjon er viktig for kundens opplevelse av kjøkkenet. I Sigdals eget malerverksted blandes fargene etter de ulike ønskene.

– Vi har 18 standardfarger, men utover det kan vi lage en hvilken som helst farge. Det er bare for kunden å ta med seg noe som viser hvilken farge som ønskes. Og skulle det være vanskelig å velge, kan kjøkkenkonsulentene våre hjelpe til. De har stor erfaring med blant annet fargevalg.

At Sigdalkjøkkenet er nærprodusert, har flere fordeler, ikke minst for miljøet.

– Vi slipper lange transporter, noe som er bra for miljøet. Og vi leter hele tiden etter materialer som bidrar enda mer til et bærekraftig miljø. Det beste med at vi alltid har produsert kjøkkenene våre i Norge og står for det nærproduserte, er imidlertid nærheten til kundene, fra nord til sør. Det gjør at vi kan garantere et norskbygd kjøkken, med spesialproduserte løsninger i en kvalitet som gjør oss fagfolk stolte. Det er en stor fordel.