Miljøvennlig vask av kjøkkenet

Det finnes mange gode husmortips som er brukt i generasjon etter generasjon. Her gir influenceren og journalisten Maria Soxbo sine beste husmortriks for å rengjøre kjøkkenet på en miljøvennlig måte. Se de hemmelige ingrediensene og smarte triksene hennes her.

Et moderne Line Inframe kjøkken hos kunde malt i en behagelig greige farge. Veggfarge Sheer Grey 12077 fra Jotun Lady.

Spiskammerets superhelt

Det smarteste middelet finnes blant bakeingrediensene i spiskammerset. Natron er et virkelig mirakelmiddel, som både binder fuktighet og fjerner dårlig lukt. Dette betyr at den kan drysses over tepper og puter (kjøkkensofa for eksempel), og deretter støvsuges etter en halvtime og vipps så er tekstilene rene uten kjemisk rens. Natron fungerer også som et vaskemiddel til det meste. Den rengjør for eksempel både kjøleskap/fryser og ovnen. Er det bare litt skittent er det nok med litt natron på en fuktig klut, for større flekker, feks i ovnen, er det mer effektivt med en blanding natron og varmt vann som får virke en stund før det tørkes av. For å utnytte den virkelige superkraften til natron, kombiner den med eddik. Noen få spiseskjeer natron etterfulgt av en halv desiliter eddik i avløpet løser opp selv den verste proppen, når den er ferdig å frese, skyll rent med vann og proppen er borte!

Smart vindusvask

Ingenting sier vår mer enn nypussede vinduer! Hell noen få spiseskjeer eddik i varmt vann, eddik løser nemlig opp både smuss og fett. I tillegg får eddik vinduene til å tørke raskere, noe som reduserer risikoen for striper. Noen få dråper miljøvennlig oppvaskmiddel i vannet, en hel og ren vindusskrape og en tørr klut eller håndkle å tørke med er alt som trengs! (Det gamle trikset med å tørke med sammenkrøllet avispapir fungerer kanskje også, men dagens papirkvalitet og utskrifter er ikke så effektiv som det pleide å være, så tørre filler er nok det beste).

 

Vask med grønnsåpe

Maria sin favoritt blant rengjøringsproduktene er grønnsåpe! Det lukter så utrolig godt når gulvene skrubbes med grønnsåpe. Grønnsåpe er også perfekt til rengjøring av stekeovn - smør de innvendige overflatene med grønnsåpe og setteovnen på mellom 50-100 °C. Når såpen begynner å boble, slukker du ovnen og vasker etter med vann når den er nedkjølt, og vipps så har du en skinnende ren ovn!

Scala er en tidløs kjøkkenmodell med sine karakteristiske slette fyllinger. Modellen passer like godt til moderne som klassiske kjøkken.
Sigdals inframekonsept, med dører og skuffer som ligger innrammet i skrogene, gir innredningen et flott, plassbygd preg.

Vekk med kalken

Når man likevel rengjør, ta deg også tid til å avkalke vannkokeren. Dette må gjøres ekstra ofte dersom man har mye kalk i vannet. Fyll kokeren med fem desiliter vann og en eller to desiliter eddik avhengig av kalklaget. Kjør til vannet koker og hell ut. Gjenta om nødvendig, eller avslutt med å koke en liter rent vann for å fjerne den siste eddiken. Ferdig!

Friskt med sitron

Før rengjøringsdagen kjøper alltid Maria et par sitroner, fordi de kan brukes til så mye! Klem ut saften av en sitron i en bolle med litt vann og kjør i mikrobølgeovnen på full kraft i noen minutter. Det løser opp inngrodd skitt, og er lett å tørke rent etterpå. De klemte sitronhalvdelene kan du feste på "tallerkenpiggene" i oppvaskmaskinen, slik at de kan bli med neste gang maskinen kjøres - da vil oppvaskmaskinen også bli skinnende ren. Den andre sitronen kan du dele og gni mot treskjærbrettene dine. Strø på salt, gni litt mer og avslutt med enda mer salt som du lar stå i ett kvarter. Skyll og tørk så er skjærebrettet rent og desinfisert!

Bruk støvkost

Støvkosten er en undervurdert rengjøringsvenn mener Maria! Å bruke den på toppen av hyller, på lamper eller i åpen lagring - det går superraskt og sparer både vann, energi og rengjøringsprodukter. 

Sitron og natron er et must for kjøkkenrengjøring – de gjør jobben for meg. En god støvkost er det perfekt for å holde lampeskjermer, bilderammer og åpen oppbevaring fri for støv. Er den litt ekstra fin, kan den henge fremme, slik at den blir brukt!
Maria Soxbo
Holdbarhetsinfluencer og journalist

4 tips til kjøkkenrengjøringen

Utlufting! En ordentlig utlufting gjør kjøkkenet og hele hjemmet friskt.

Resirkuler! Det går endel Eddik når du rengjør på en miljøvennlig måte, glassflasken er perfekt å skru en sprøytedyse på. Vipps så har du en stilig og smart sprayflaske for rengjøring av vinduer eller annen vask!

Holdbare kluter! Bruk vaskekluter laget av lin, disse blir bare bedre med tiden. Vask de i vaskemaskinen nå og da, eller kok de i en kjele for å virkelig få dem rene.

Velg riktig produkt! Det kan fortsatt være behov for andre vaskemidler sammen med ingrediensene fra spisskammerset, for eksempel oppvaskmiddel. Da velger Maria økologisk, naturlig og miljømerket så langt det er mulig.