Hvordan kjøpe oppvaskmaskin

Ny oppvaskmaskin? Her får du noen råd om hva du bør vurdere før du kjøper.

Oppvaskmaskiner

Oppvaskmaskiner bruker varmere vann enn hendene våre tåler. Derfor er de mye mer effektive mot smuss. De kan også være intelligente og vite hvor mye tid, vann og energi som skal til for hver enkelt oppgave. Kort sagt er de mye mer effektive enn vi noensinne kan bli og skaper mye bedre hygieniske forhold på kjøkkenet. I tillegg har de et mye lavere vannforbruk.

Derfor bør du skaffe deg en. Her får du noen råd om hva du bør vurdere før du kjøper.

Vurdere før du kjøper

  • En oppvaskmaskin behøver ikke å legge beslag på masse plass. Det fins kompakte benkversjoner på størrelse med en mikrobølgeovn, og du kan også få innebygde modeller i øyehøyde så smale som 60 cm.
  • Jo flere temperaturinnstillinger og programmer en modell har, jo høyere ytelse har den. Men husk – flere funksjoner betyr høyere pris.
  • Delvis integrerte modeller har synlig betjeningspanel, mens helintegrerte modeller skjules bak en heldekkende skapdør som må åpnes for at betjeningspanelet skal komme til syne.
  • Enkelte modeller har tidsinnstilling som gjør at du kan komme hjem til ferdigvasket oppvask, mens andre har ekstra stillegående programmer som knapt er hørbare.
  • Sammenlign vannforbruket til de ulike modellene før du velger. Det angir vanligvis antall liter som brukes ved full maskin ved 50 C.
  • Sjekk også energiklasse før du kjøper. Modeller klassifisert med A+ og AA er de mest energieffektive.