5 tips fra interiørdesigneren

Kristin Lindhjem er trendforsker og interiørdesigner, og gir deg rådene til hvordan du får designkjøkkenet du drømmer om.


Vi befinner oss i et «moderne townhouse med skandinavisk vri», her har Kristin Lindhjem akkurat ferdigstilt et kundeprosjekt med lekkert design fra gulv til tak.

– I dette huset bor det en familie med tenåringer og små barn. Huset står akkurat ferdig, og jeg har vært så heldig å få være med på å designe før plantegningene var landet, forteller Kristin.

Huset ligger i Østfold, på en perle av et sted i utkanten av et skogsområde, ifølge Kristin. Og samarbeidet startet i 2021, da kunden kontaktet Kristin Lindhjem fordi de likte stilen på huset på Lindhjem Gaard, og de ønsket seg et hus og design som var litt mer karakteristisk enn mye annet som bygges.

– Derfor endte de opp med å bruke samme arkitekt, og mye av de samme løsningene som vi har. Men deres hus er i tre, og ikke mur som vårt, og i en litt mer moderne stil, noe som også er veldig fint!

 

Line Inframe: Et kjøkken med sjarm

Kjøkkenet er som hjerte i huset, og et rom Kristin og kunden brukte mye tid på i planleggingsfasen.

– De har prioritert kjøkkenet, og det tar tid å utarbeide et slikt kjøkken. Jeg anbefaler å starte tidlig med kjøkkenet, om det er viktig for deg, tipser Kristin.

Utgangspunktet for designet på kjøkkenet var å gå for noe som var litt tøft og ikke for klassisk, men samtidig et kjøkken med sjarm.

– Da falt vi selvfølgelig for Line Inframe. Det er stramt med en liten touch av tradisjonelt. Fargen er NCS kode 2102-Y26R. Veggfargen er samme NCS-kode og heter Sheer Grey 12077 fra Jotun Lady, sier Kristin.

Inframe-løsningen, som er rammene rundt skuffer og skap, gjør at kjøkkenet ser snekkerbygget ut, og skaper et landlig inntrykk på den ellers stramme Line-fronten.

Kristin fikk kjøkkenet tegnet for kunden hos Studio Sigdal Tønsberg. Spileøya er inspirert av Kristins eget kjøkken.

– Kjøkkenet har mye kanter, og derfor vil en mer avrundet kjøkkenøy myke opp inntrykket. Det runde tas også opp i bue-detaljen på glassdøra, og i kjøkkenkranen.

Kjøkkenøya er fra Sigdal, men en møbelsnekker har satt på en avrundet form på endene og spiler i eik.

Se mer av Kristins kjøkken her: Drømmehuset på landet

De sorte håndtakene på kjøkkenet gjør det mer maskulint, og det matcher Quooker-krana, med kokende vann rett fra springen, og det sorte i glassdøren som Kristin også har designet.

– Døra inn til spisskammerset er helt genial. Her gjemmer de alt av store kjøkkenmaskiner og tørrvarer. Opprinnelig var det ikke et rom der, det var et stort skap.

Benkeplata er fra Ellinggard Steinindustri. Kristin fant den på Pinterest, og googlet seg frem til noen som solgte marmor terrazzo.

 

 

Skal du i gang med å planlegge nytt kjøkken har Kristin gode tips på lur:

1. Tenk farger først

– Bruk tid på å lande fargen på kjøkkenet. Sigdal kan male i nesten alle NCS-farger, slik at du kan velge akkurat den du vil ha. Deretter jobber du med materialer ut fra den fargen du har valgt, sier Kristin.

I dette tilfellet ønsket kunden en varm og lun følelse på kjøkkenet, samt et kjøkken som varer og ikke bare følger trendene.

– Når det er sagt kommer «greige» og beige til å treffe mer de neste årene enn for eksempel grått. Dette er fordi vi søker oss tilbake til det trygge og varme, nå som så mye i verden kjennes usikkert, forklarer Kristin.

2. Bruk samme farge på vegger og kjøkken

Dette er et av Kristins beste «design-hacks»:

– Jeg er veldig glad i å bruke samme NCS-kode på kjøkkenfrontene som på veggene for å lage et rolig og helhetlig inntrykk. På et kjøkken er det ofte så mange andre elementer som skal ha oppmerksomhet, og ved å bruke samme farge roer du det ned, sier hun. 

3. En rød tråd

Velg gjerne ut noen elementer som skaper en rød tråd i interiøret.

– Her for eksempel har vi brukt detaljer i blått, som skaper en kontrast til det «greige» og beige. I tillegg har vi latt noen rustikke trefjøler stå fremme til pynt. Disse tar opp treverket i spilene på øya, og rammen rundt bildet på veggen.

4. La ting stå fremme

Nå er det slutt på å gjemme vekk alt vi eier bak skapdører.

– Planlegg gjerne inn noen åpne hyller på kjøkkenet. Her har vi tegnet inn to hyller på hver sin side av ventilatoren, over kjøkkenbenkene, og en åpne hylleløsning ved siden av kjøleskapet.

Disse skaper mulighet for oppbevaring av ting du er glad i, og er både praktisk og dekorativt.

– Sett frem arvede gjenstander du vil vise frem, og gjør det litt koselig hjemme, råder Kristin.

I sammenheng med at vi søker oss til det trygge og nære når ting rundt oss er usikkert, søker vi også mer mot naturen og mot det nostalgiske og kjente.

– Her har vi for eksempel hengt opp et gammeldags maleri i treramme på veggen, og i hyllene finner du fjøler i tre, og vaser i steingods og keramikk. Du finner mye fint i bruktbutikker og antikvariater, så gå på skattejakt, råder Kristin.

5. Løs dine praktiske utfordringer

– Før du skal i gang med å tegne kjøkken er det lurt å tenke over hva som er deres praktiske utfordringer i hverdagen, råder Kristin.

Kristins kunde ønsket et praktisk kjøkken i en hektisk hverdag, og at det skulle være effektivt.

– Det løste vi ved å for eksempel tegne inn to oppvaskmaskiner, samt en Quooker-kran for kokende vann rett fra krana. Disse to grepene gjør både matlagingen og oppryddingen raskere, og de slipper å ha masse oppvask stående på benken, sier Kristin.

Pantry eller spisskammerset er også smart for å holde unna rot. Kjøkkenøy er også et smart valg:

– Med en kjøkkenøy får du mer oppbevaring og ekstra arbeidsplass og benkeplass. Det er også praktisk når man får gjester og må stå på kjøkkenet. Da kan gjestene sitte ved øya, og slipper å gå helt inn i kjøkkenet, sier Kristin.

Sigdal har mange flinke kjøkkendesignere som gjerne hjelper deg å designe din kjøkkendrøm. Finn din nærmeste forhandler, og få book en uforpliktende tegnetime her.