Lisa Lemke byr på sjokolademarengskake

Lisa Lemke er frilans matjournalist, matstylist og TV-kokk. Hun jobber med å lage mat, snakke, skrive og style mat. Lisas matfilosofi er klar: matlaging skal være enkelt, morsomt og invitere til fellesskap ved matbordet. Lisas hjertesaker rundt mat er landbruk og bærekraft, og det er noe hun jobber aktivt med. 

Se oppskrift på Lisa Lemkes fantastiske sjokolademarengskake med sjokoladekrem.

Jeg synes man spiser alt for lite kake! Det er ingenting som roper HURRA så mye som en dekadent kake, men personlig føler jeg at den har havnet litt på skyggesiden til fordel for annet søtt og bakst. Kanskje vi synes det er for komplisert å bake en kake, eller kanskje det bare føles for tidkrevende? Personlig er jeg svak for kake, både klassisk og en skikkelig god prinsessekake (eller operakake som jeg foretrekker med bringebærsyltetøy eller gjerne frosne bringebær for å bryte den glatte kremen, marsipan og søt vaniljekrem). Men jeg liker veldig godt å lage marengskaker også, de er så takknemlige for at de kan varieres i det uendelige med frukt og bær.

En klassisk pavlova med lemon curd, krem, pasjonsfrukt og jordbær passer perfekt når jordbæren er på sitt beste, men noen ganger vil man ha noe mer. Som denne fantastiske sjokolademarengskaken som roper «feir mer!». Jada, hvorfor ikke?

I tider som dette trenger man virkelig å feire litt ekstra så hvorfor ikke bake denne fantastiske kaken og invitere venner, familie eller naboer til fest!

Sjokolademarengskake med sjokoladekrem og jordbær

Her har du en kake til alle anledninger når du virkelig vil feire. Sjokolade hele veien og med en salt sjokoladekaramellkrem som utgjør hele forskjellen. Kakebunnen kan lages en dag i forveien og monterer du kaken noen timer før den skal spises, blir den overraskende lett og luftig. Får den stå en dag blir den litt mer kompakt og seig, men fortsatt sinnsykt god.

12-14 porsjoner, ca 80 minutter

100 g romtemperert smør
1 dl melis
5 eggeplommer
4 ss standard melk
2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ss kakao
1/2 ts salt

Marengs:

5 eggehviter
1,5 dl melis
100 g smeltet mørk sjokolade av god kvalitet
½ krm eddik

Sjokoladekaramellkrem:

4 eggeplommer
½ dl melis
1,5 dl fløte
150 hakket mørk sjokolade av god kvalitet
½ ss fint havsalt
½ liter jordbær
3 dl fløte

Forvarm ovnen til 150 grader, varmluft. Start med kakebunnene som du kan lage en dag i forveien. Lag en form som er ca 24 x 32 cm og kle den med bakepapir. Hvis du ikke har en form som er den størrelsen, kan du bruke en ovnsplate og avgrense overflaten ved hjelp av aluminiumsfolie som du bretter sammen.

Start med sukkerbunnen. Pisk smør og sukker forsiktig og glatt. Tilsett ett egg om gangen mens du visper og tilsett til slutt melken. Bland de tørre ingrediensene og arbeid dem forsiktig inn i røren. Fordel røren i et tynt lag i formen.

Så er det klart for marengsen. Pisk eggehvitene og 1/3 av sukkeret på lav hastighet med en elvisp i en ren, rustfri stålbolle. Tilsett gradvis eddik og resten av sukkeret og øk hastigheten slik at du til slutt pisker på maksimal hastighet. Pisk til marengsen er hvit, blank og fast. Vend den smeltede sjokoladen forsiktig inn i marengsen og fordel dette i kakeformen, oppå sukkerkakerøren. Sett formen midt i ovnen og stek i ca 40 minutter. La avkjøles og løsne deretter formen forsiktig. Dekk med bakepapir hvis kakebunnen skal stå til neste dag.

Start nå med sjokoladekaramellkremen. Bland eggeplommer, fløte og melis i en tykkbunnet kjele. Varm opp på lav varme under omrøring til kremen begynner å tykne og bli blank. Fjern kasserollen fra platen og rør inn den hakkede sjokoladen. Rør til sjokoladen er helt smeltet og tilsett til slutt flaksaltet. La avkjøles.

Montering:

Pisk fløten luftig og del jordbærene i skiver og båter. Del kakebunnen i 2 like deler og legg den ene delen på en kakeform. Fordel sjokoladekremen forsiktig over bunnen, topp med skivede jordbær og topp med halvparten av kremfløten. Legg på den andre kakebunnen og fordel resten av kremen på toppen og avslutt med jordbærbåter. Kaken kan serveres umiddelbart eller i løpet av de neste 6-8 timene og er da lett og luftig. Får den stå et døgn blir den litt mer kompakt og seig.