Fisk- og skalldyrgryte

Det er ikke mye som smaker bedre enn ferske skalldyr, her deler vi oppskriften på en deilig fisk- og skalldyrgryte rett fra havet.

Til 4 porsjoner trenger du:

1 nett blåskjell
2 sjalottløk
3 hvitløkfedd
1 ts finhakket chili
3 dl hvitvin
olivenolje og smør til steking
200 gram poteter
200 gram gulrøtter
1 fennikel
olivenolje og smør til steking
2 pk. safran
4 ss tomatpuré
3 dl vann
2 ss grønnsakbuljong/fiskefond
3 dl fløte
2 dl crème fraîche
200 gram laksefilet
200 gram torskefilet
3 stk. ferske asparges
1/2 potte dill
salt og svart pepper

TILBEHØR
surdeigsbrød
ev. aioli

Fremgangsmåte:

  1. Vask blåskjellene nøye, kast skjell som ikke lukker seg. Skrell og finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp litt smør og olivenolje i en kjele og fres løk og chili uten at det tar farge. Ha i blåskjellene og hvitvinen. La alt koke under lokk til skjellene har åpnet seg helt. Hell buljongen over i en bolle og ta vare på den til gryten.

  2. Skrell og skjær poteter, gulrot og fennikel i terninger. Varm opp litt nytt smør og olje i en stor gryte. Fres poteter, gulrot og fennikel uten at det tar farge. Tilsett safran og tomatpuré og fres videre i noen sekunder. Ha over buljongen fra skjellene, vann, buljong, fløte og crème fraîche. La gryten småkoke under lokk i ca. 20 min.

  3. Skjær fisken i terninger og skjær hver asparges i 3 biter. Skyll og grovhakk dillen.

  4. Tilsett fisk og asparges og la gryten småkoke i ca. 4–5 min til fisken er gjennomkokt. Ha i skjell og dill mot slutten. Smak til med salt og pepper og server gryten med godt surdeigsbrød og ev. litt aioli.