Fisk og skalldyrgryte

Det er ikke mye som smaker mer sommer enn skalldyr, her deler vi oppskriften på en deilig fisk- og skalldyrgryte rett fra fyret

Til 4 porsjoner trenger du:

1 nett blåskjell
2 sjalottløk
3 hvitløkfedd
1 ts finhakket chili
3 dl hvitvin
olivenolje og smør til steking
200 gram poteter
200 gram gulrøtter
1 fennikel
olivenolje og smør til steking
2 pk. safran
4 ss tomatpuré
3 dl vann
2 ss grønnsakbuljong/fiskefond
3 dl fløte
2 dl crème fraîche
200 gram laksefilet
200 gram torskefilet
3 stk. ferske asparges
1/2 potte dill
salt og svart pepper

TILBEHØR
surdeigsbrød
ev. aioli

  1. Vask blåskjellene nøye, kast skjell som ikke lukker seg. Skrell og finhakk sjalottløk, hvitløk og chili. Varm opp litt smør og olivenolje i en kjele og fres løk og chili uten at det tar farge. Ha i blåskjellene og hvitvinen. La alt koke under lokk til skjellene har åpnet seg helt. Hell buljongen over i en bolle og ta vare på den til gryten.

  2. Skrell og skjær poteter, gulrot og fennikel i terninger. Varm opp litt nytt smør og olje i en stor gryte. Fres poteter, gulrot og fennikel uten at det tar farge. Tilsett safran og tomatpuré og fres videre i noen sekunder. Ha over buljongen fra skjellene, vann, buljong, fløte og crème fraîche. La gryten småkoke under lokk i ca. 20 min.

  3. Skjær fisken i terninger og skjær hver asparges i 3 biter. Skyll og grovhakk dillen.

  4. Tilsett fisk og asparges og la gryten småkoke i ca. 4–5 min til fisken er gjennomkokt. Ha i skjell og dill mot slutten. Smak til med salt og pepper og server gryten med godt surdeigsbrød og ev. litt aioli.