Sensommeraktiviteter med Lisa Lemke

Dyrking

Lisa Lemke er frilans matjournalist, matstylist og TV -kokk. Hun jobber med å lage mat, snakke, skrive og style mat. Lisas matfilosofi er klar: matlaging skal være enkelt, morsomt og som skaper fellesskap ved matbordet.

Her forteller hun oss om forskjellige sensommeraktiviteter - fra hva og hvordan man kan dra nytte av alle "skattene" utendørs i form av frukt, bær og grønnsaker, til hvordan hun tenker på å "starte" på nytt innendørs og da spesielt på kjøkkenet.

Sigdal kjøkken - Lisa Lemke dyrking

Primører

Smak på ordet primør. Hvis du hovedsakelig tenker på vårasparges og spede sukkererter, er det på tide å tenke seg om. Primører handler ikke bare om våren, men faktum er at hver grønnsak og hvert lille bær og frukt har sin helt egen primørtid. Og nå i august er mange i sin fulle prakt. Det føles faktisk litt som at akkurat nå spenner naturen alle musklene den har før det er på tide å slappe av, roe ned og gå i dvale. Og akkurat nå er det på tide å fylle spisskammerset og fryseren og ikke minst nyte artisjokker, tomater, bønner, rødbeter og ikke minst alle søte og solmodne bær og frukter.

Du begynner sannsynligvis allerede å legge merke til endringene i frukt- og grønnsaksdiskene. Reddikene er hardere og skarpe, mens rødbetene er søte og sprø. Jordbærene er dyre og smaker ikke lenger like søtt og fyldig som i juli, mens bjørnebærene er søte og smakfulle. Asparges erstattes av artisjokk og jordskokk. Sensommeren er her og sensommerprimørene sammen med den.

En utfordring i bær, frukt og høstetid er at det er nå jeg vanligvis synes at fryseren er for liten. For hver høst som går blir jeg stadig bedre på frysetetris. Selv om fryseren er full, vil jeg fortsatt ha plass til bærposer, eplemos, en haug med maiskolber fra selvplukk, kantareller, noen poser med rådyrkjøtt jeg fikk fra naboens svigermors venn. Og midt i alt dette får jeg tilbud om å kjøpe et halvt lam ... JEG MÅ HA EN STØRRE FRYSER!

Men, det finnes løsninger (hvis du ikke har plass og har råd til en annen fryser), det er nemlig mange måter å bevare frukt og bær som ikke krever fryserom. Marmelade, syltetøy og saft er kjempegodt! Å lage vin og cider er en annen flott måte å bruke frukt og bær. Tørking av frukt som epler, pærer, bringebær og jordbær er en annen måte å utnytte godbitene på. Men, det skal også spises. Rekk opp hånden den som har gamle syltetøyglass i boden som ble brukt til safting og sylting for mange år siden! Eller som i svigermors kjeller der det var en nydelig glasskrukke med syltede plommer fra 60-tallet.

Det skjer ganske ofte at venner og naboer tar kontakt og ønsker tips om hva de kan gjøre med alt det gode de har i hagen sin - og det er så mye! Selvfølgelig kan du safte, sylte, hermetisere, legge i lake og dette er magisk. Men, hvis du har plass kan du faktisk fryse mye slik at du senere på høsten eller om vinteren kan plukke ut en pose plommer og lage den deiligste kompotten, eller kanskje plukke opp skiver epler og lage puré eller pai. Sånn jobber jeg ganske mye, spesielt når det gjelder frukt og bær. Jeg rengjør og fryser i poser i stedet for å stå og lage mengder syltetøy, saft og chutney som jeg ikke er sikker på om vi får brukt opp. Men husk: det er ikke mye som slår en krukke med hjemmelaget syltetøy eller pickles når du går bort til middag senere i høst!

Sensommerbær

Klissete fingre, blå tunger og røde flekker på skjorten. Nå er det på tide å høste sensommerbær. Ikke bare i hagen, men også i skog og mark.

Hvis jeg skulle dele et bærtips når det gjelder å dyrke selv, er det gule bringebær. Jeg elsker gule bringebær og har mye i min egen hage. Allgold er en god og takknemlig variant som gir bær flere ganger i løpet av sesongen. Bare kutt av grenene som allerede har båret bær, og nye skudd vil dukke opp gi bringebær igjen. En god sommer kan jeg høste bringebær tre til fire ganger! (Min rekord er bringebærene jeg plukket en drøy uke før sønnen ble født - og han har bursdag 3. desember!) I tillegg til at bærene er søte, store og gode, er det en annen bra ting med de også - fuglene forstår ikke at det er bringebær og du får ha de i fred. Takk for det!

En annen favoritt er kirsebær. Når man snakker om kirsebær, skiller man mellom to forskjellige varianter, den søte Prunus avium og den sure Prunus cerasus. De søte kirsebærene havner fremfor alt i fruktskåler. Det finnes flere typer søte kirsebær med forskjellige farger, former og smaker. Alt fra lysere gul-rød til gul og nesten blå-svart. Noen er store og saftige, mens andre er mindre og litt mer kompakte. Søte kirsebær vokser vilt i større deler av Europa, så vel som i Sentral- og Vest -Asia. I Norden er de vanlige i hager og plantasjer.

De mer sure kirsebærene vokser på litt mindre trær enn de søte kirsebærene og kan enten være mørkerøde eller lysrøde med lyst kjøtt. I Norden har vi de mørkebrune kirsebærene og skyggekirsebærene, samt de lyse, klare bærene. Fremfor alt brukes de på våre breddegrader for safting og sylting og er ikke like vanlige som søte kirsebær. I Sør -Europa er de imidlertid mer vanlige, og de anses å stamme fra området mellom Sveits og Adriaterhavet. De sure kirsebærene sies å ha vært veldig populære blant romerne og perserne i romertiden. Selv i dag er sure kirsebær verdsatt i Iran, hvor de lager sharbat-e albalu, en sirup på sukker, vann, sure kirsebær og litt vanilje. Sirupen blandes med vann og mye is og drikkes ved selskaplige anledninger.

Få bær har en slik bredde som kirsebær. I tillegg til å bli rost av mange for sine helsemessige fordeler (kirsebær er rikere på antioksidanter enn druer, jordbær, appelsiner, plommer og bringebær til sammen!), brukes de til drikke, ost, matlaging, søtsaker og mye mer. For ikke å snakke om kirsebærets egenskap som smakreferanse i forbindelse med drikkebeskrivelser.

Tips

Kirsebær har kort holdbarhet, ved normal romtemperatur varer de bare opptil to dager før de blir dårlige. Hvis de oppbevares i kjøleskap, holder de i litt over fire dager. Sørg derfor for å spise kirsebær umiddelbart etter at du har plukket eller kjøpt dem.

Ny start

Hver august får jeg lengsel etter å organisere og starte litt på nytt. Du kjenner følelsen av nye blyanter, bytte bøker og organisere skolebenken på nytt. Kanskje det er fordi sommeren blir brukt mer utendørs enn innendørs, og når sommeren begynner å gå mot slutten, trenger faktisk alt som befinner seg innendørs litt oppmerksomhet. Men jeg synes også det er et perfekt tidspunkt for en ny start. Ikke minst på kjøkkenet! Selvfølgelig kan det handle om nye rutiner når det gjelder matlaging, shopping og ukeplanlegging, men også hvordan kjøkkenet i seg selv ser ut når det gjelder arbeid. Det kan handle om enkle ting som å rydde vekk på benker slik at du får mer arbeidsplass. Eller endre tingenes plass i skapene slik at det som brukes mest faktisk er mest tilgjengelig og nært. Og de tingene du kanskje bruker sjeldnere, havner lenger unna. Eller kanskje til og med et helt annet sted? Juiceren som brukes en gang i året eller fårikålgryta trenger kanskje ikke engang å ha plass på kjøkkenet, men kan plasseres på loftet, kjelleren eller et skap? Men da kan det faktisk også være nødvendig å gjøre en mer omfattende start, selvfølgelig. Som å effektivisere plassen du har, slik at du får et lettere kjøkken å organisere og arbeide i. Som å ha spisskammerset i skuffer, slik at du faktisk kan se alt du har. Eller prøv å gjøre det slik at søppeldunken og komposten er rett under der du normalt står og jobber, slik at du enkelt kan skuffe ned grønnsaker og annet søppel uten å måtte bevege deg over halve kjøkkenet for å komme til vasken hvor søppeldunken vanligvis står? Det er mye du kan effektivisere hvis du tar deg tid til å tenke deg om og kanskje til og med får hjelp fra noen som er profesjonelle på det med kjøkkenet.

Varme hilsener,
/ Lisa Lemke

Fotograf: Magnus Carlsson

Sigdal kjøkken - Lisa Lemke Romtopf

Sensommeraktiviteter

Klassisk Romtopf

Romtopf er en perfekt måte å bevare høstede bær og frukt på når de modnes. Lag en base som du bare fyller opp ettersom sesongen går. Jeg liker steinfrukter som kirsebær, fersken, aprikoser og plommer, men jordbær og bjørnebær kan også fungere.

1 stor glasskrukke (ca. 8 porsjoner)


-1 vaniljestang
- 5 -stjerneanis
- Skall av ½ appelsin
- 5 1⁄2 dl (500 g) sukker
- ca 75 cl mørk god rom
- ca. 2 liter (1 kg) blandede bær og steinfrukter, f.eks. plommer, kirsebær, fersken, aprikoser
- 1 skikkelig rengjort glasskrukke med lokk (ca. 3 liter)

Start med å vaske glasskrukke (og lokk!) grundig og deretter destillere dem (se mer info nedenfor). Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Bland frøene med sukker og stjerneanis. Vask bær og frukt veldig forsiktig og kjerne de som har stein, bland sammen med sukker og appelsinskall i glassbeholderen og hell på rom til all frukten er dekket. Ikke rør, sukkeret vil oppløses over tid. Hold kaldt og fyll med bær og frukt etter hvert som det modnes, hvis du har plass i krukken. Pass på at det alltid er nok væske slik at all frukten er helt dekket. Eventuelt fyll med mer rum. Lukk glasset helt og sørg for at det er tett. La Romtopfen stå kald i minst 2 måneder før servering. Server med smørstekt brioche og lettpisket krem, eller som det er med fløte eller is.Syltet fennikel med riseddik og chili

Når det er lokal fennikel i grønnsaksdisken, er det på tide å fråtse! I år er jeg så stolt over at jeg faktisk har klart å dyrke den vakreste fennikel jeg noensinne har sett! Jeg spiser mye rått, men jeg benytter anledningen til å sylte litt så jeg kan plukke ut sprø fennikel senere og servere det med alt fra grillet kjøtt til burgere, salater eller bakt fisk. Sett gjerne frem en liten skål syltet fennikelsammen med oliven og ost til spekemat. kjempegodt!

ca 2 krukker

- 5 dl vann
- 2,5 dl risvineddik
- 1 dl sukker
- 2 ss salt
- 2 stilker fennikel
- 1 Thai chili eller annen valgfri chili

Kok opp vann, eddik, sukker, hel chili og salt i en kjele. Slå av varmen og la stå i ca 10 minutter. Deretter henter du chilien. Strimle fennikelen fint og legg den i godt rengjorte glasskrukker. Slå over den varme laken slik at det dekker fennikelen helt.

La avkjøle og legg på lokk. Med sterilisert glass holder fennikelen i omtrent et år.


Destillere krukker:

En utrolig viktig ting når du sylter og tilbereder frukt og bær er renslighet. Både å skylle det som skal kokes skikkelig og å være ren på hendene, men også å sørge for å ha helt rene krukker. Den beste måten er å destillere dem, og du gjør det slik: Vask de grundig, sett de i en kald ovn og sett varmen til 100 grader. Når ovnen har nådd 100 grader skal glassene stå i 15 minutter til. La de avkjøles litt før du bruker dem.