Lisa Lemkes beste dyrketips

Nå er det tid for å høste salat og Lisa Lemke, kjent fra TV-programmet "Sommermat i Falkenberg", gir oss tips til dyrking både utendørs og innendørs, i tillegg til oppskrift på en dressing som løfter den grønne salaten til nye høyder.

 

Lisa Lemke er frilans kokk, matstylist og TV-kokk. Hun jobber med å lage, prate, skrive og style mat. Lisas matfilosofi er klar: matlaging skal være enkel, morsom og skape fellesskap ved spisebordet. Her i landet er nok Lisa mest kjent for programmet "Sommermat i Falkenberg" som har gått på NRK.

 

Dyrking

Lisa bor på familiegården utenfor Falkenberg og hennes matfilosofi er at matlaging skal være enkel, morsom og innby til fellesskap ved matbordet. Selv sier hun følgende om dyrking:

"Min egen dyrking er delt inn i områder hvor jeg kan spre meg ut, men også pallekarmer som vi bygde med inspirasjon fra historiske klosterhager. I de større planteområdene vekseldyrker jeg ting som kan spre seg ut litt mer, for eksempel squash, bønner, gresskar, poteter. I pallekarmene dyrker jeg ting som jeg trenger å ha litt mer oversikt over, for eksempel sukkererter, reddiker, fennikel, gulrøtter, salat og kålplanter (får lett besøk av fiender og i år vil jeg nok investere i kålnett for å være på den sikre siden). Nå har jeg muligheten til å spre meg ut i hagen her på vår gamle prestegård, men man skal ikke glemme at mye kan dyrkes utmerket i store og små krukker. Og mynte; Faktisk så dyrker jeg det alltid i en gryte! (en gang gjorde jeg det ikke, noe som resulterte i at hele hagen ble invadert av mynte. Heldigvis lærer man av sine feil!)"

 

Fotosyntesen og kjøkkendyrking

Det viktigste å huske på hvis du dyrker innendørs er lyset. Planten trenger lys for fotosyntese, og fotosyntese er avgjørende for plantens overlevelse. Men hva er så fotosyntese? Ved hjelp av klorofyll kan planter fange sollys og konvertere energi, vann og karbondioksid til glukose og oksygen. Men i vinterhalvåret er sollys sjelden tilstrekkelig for innendørs dyrking, og du må supplere med forskjellige former for belysning og lamper. Men det fungerer ikke med hvilken som helst lampe, men det skal helst være en lampe som har et lys som har samme bølgelengde som selve solen. I tillegg må lampen plasseres så nær planten som mulig uten å brenne den. De fleste planter trenger omtrent 14-16 timer lys for å ha det bra.

 

Mikrosesonger og grønne tanker

Om sommeren går mine tanker oftest i grønt, og da mener jeg ikke bare fargene i naturen, men selve menyen. Jeg spiser selvfølgelig både fugl, fisk og kjøtt også, men det er i det grønne jeg får mest inspirasjon. Kanskje er det fordi sommeren for meg hovedsakelig er grønn. Ikke bare fordi det er bra, både for meg og resten av verden, men fordi det er så inspirerende og fantastisk når det er en ny mikrosesong nesten hver dag. Jeg elsker å lengte etter den første gressløken, jordbærene, courgetteblomstene og sukkerertene. Og når de er i sesong, så frotser jeg - og prøver å ikke kjøpe importert før neste år da de er i sesong igjen. Så utrolig godt det smaker når man får lengte litt, ikke sant?

 

Salaten

Salat er enkel å dyrke enten du har store områder eller bare en gryte. Disse grønne bladene kan avvike enormt fra hverandre. Fra smøraktig og rund smak, til pepperaktig, bitter og litt besk. Vi har forskjellige konsistenser og form og ikke minst farger. En grønn salat kan være noe veldig enkelt, men også noe veldig sammensatt.

Frisésalat er en av Lisas favoritte med sine litt beske blader, den er ganske vanskelig å dyrke så det er ofte du ikke finner den i grønnsakshyllene. Et tips når du lager en god salat er å blande forskjellige typer salat og ikke minst å håndtere dem forsiktig. Ikke hakk delikate, myke salatblader, men riv dem heller i mindre biter hvis de er veldig tynne. Noen av salatsortene er sprøere og tåler litt mer, og de er selvfølgelig fine å hakke smått.

For å få en dressing til å feste seg godt på salaten må bladene være skikkelig tørre, ellers legger bare dressingen seg på bunnen av bollen. Trikset er å enten skylle bladene i god tid og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle eller investere i den undervurderte salatslyngen. En slik slynge koster ikke mange kronene og utgjør enorm forskjell på resultatet på salaten! Hjemme hos Lisa brukes det aller mest god olivenolje, en form for syre (kan være sitron, eplecidereddik eller annen eddik) og litt salt for å få frem smakene. Men noen ganger vil du ha noe ekstra, og da er Erikas eddikdressing en skikkelig hit!

 

ERIKAS EDDIKDRESSING

Min manns tyske bestemor dyrket alltid de mest fantastiske salater i sitt imponerende hageanlegg og hun serverte den alltid med en enkel dressing av eddik og kremfløte. Utrolig godt!

4 porsjoner

1 ss kremfløte
1 ts dijonsennep
1 ts eddik (12%)
1-2 klyper sukker
Salt

Bland alle ingrediensene i en bolle, smak til med salt. Vend tørre salatblader i dressingen og server umiddelbart.