Lisa Lemkes beste salattips

Oppskrifter

Nå er det tid for å høste salat og Lisa Lemke, kjent fra TV-programmet "Sommermat i Falkenberg", gir oss tips til gode salatsorter, i tillegg til oppskrift på en dressing som løfter den grønne salaten til nye høyder.

Sigdal kjøkken - Lisa Lemke salat

Lisa Lemke er frilans kokk, matstylist og TV-kokk. Hun jobber med å lage, prate, skrive og style mat. Lisas matfilosofi er klar: matlaging skal være enkel, morsom og skape fellesskap ved spisebordet. Her i landet er nok Lisa mest kjent for programmet "Sommermat i Falkenberg" som har gått på NRK denne sommeren.

Salaten

Salat er enkel å dyrke enten du har store områder eller bare en gryte. Disse grønne bladene kan avvike enormt fra hverandre. Fra smøraktig og rund smak, til pepperaktig, bitter og litt besk. Vi har forskjellige konsistenser og form og ikke minst farger. En grønn salat kan være noe veldig enkelt, men også noe veldig sammensatt.

Frisésalat er en av Lisas favoritte med sine litt beske blader, den er ganske vanskelig å dyrke så det er ofte du ikke finner den i grønnsakshyllene. Et tips når du lager en god salat er å blande forskjellige typer salat og ikke minst å håndtere dem forsiktig. Ikke hakk delikate, myke salatblader, men riv dem heller i mindre biter hvis de er veldig tynne. Noen av salatsortene er sprøere og tåler litt mer, og de er selvfølgelig fine å hakke smått.

For å få en dressing til å feste seg godt på salaten må bladene være skikkelig tørre, ellers legger bare dressingen seg på bunnen av bollen. Trikset er å enten skylle bladene i god tid og la dem tørke på et kjøkkenhåndkle eller investere i den undervurderte salatslyngen. En slik slynge koster ikke mange kronene og utgjør enorm forskjell på resultatet på salaten! Hjemme hos Lisa brukes det aller mest god olivenolje, en form for syre (kan være sitron, eplecidereddik eller annen eddik) og litt salt for å få frem smakene. Men noen ganger vil du ha noe ekstra, og da er Erikas eddikdressing en skikkelig hit!

Nyt sommeren og alt det grønne fra hagen!

Foto: Magnus Carlsson

Sigdal Kjøkken - Lisa Lemke

ERIKAS EDDIKDRESSING

Min manns tyske bestemor dyrket alltid de mest fantastiske salater i sitt imponerende hageanlegg og hun serverte den alltid med en enkel dressing av eddik og kremfløte. Utrolig godt!


4 porsjoner


1 ss kremfløte
1 ts dijonsennep
1 ts eddik (12%)
1-2 klyper sukker
Salt


Bland alle ingrediensene i en bolle, smak til med salt. Vend tørre salatblader i dressingen og server umiddelbart.