Den filmatiske stilen

Magasin 2015, Josefin Åsberg

Møt Josefin Åsberg, scenograf og stylist for kjøkkenet i fyret. Hun prater om stil og hvordan trives i et kjøkken.

Du har nok aldri møtt Josefin før, men du har garantert sett en av filmene hun har vært ansvarlig scenograf på. Den siste, Turist av Ruben Östlund, gikk på norske kinoer i slutten av 2014. Josefin har også vært scenograf på blant annet Lilja 4-ever, Monica Z og Mammut. Her gir hun sin tolkning av stil og hva som er viktig når man skal finne et kjøkken å trives i.

Det er også Josefin Åsberg som har stylet kjøkkenet i fyret med servise, kniver, kjøkkenredskaper, mat, møbler og andre artikler som hører hjemme på et kjøkken og gjør det personlig.

Hei Josefin! Fortell litt om hvem du er og hva du jobber med. Jeg jobber som scenograf, hovedsakelig på langfilmer. Det betyr at jeg har ansvaret for filmens visuelle helhet og utforming. Alt fra valg av miljøer til filmens eksteriør, men også interiør og eventuelle korrigeringer av disse. Som at en ertegrønn sykehuskorridor må males om i en annen farge for å stemme overens med filmens spesifikke fargeskala. Av og til velger man å bygge opp enkelte miljøer i studio, og da er det jeg som tegner disse miljøene og er arbeidsleder for gjennomføringen. Jeg har ansvaret for alt fra tapeter og farger til valg av lamper og annen rekvisita, og for at alt passer inn i scenografibudsjettet. Vi prøver å realisere den visjonen og tanken vi har skapt for filmen. I beste fall skal miljøene drive handlingen videre, fortelle noe om karakterene og skape en bestemt stemning. Til hjelp har jeg ofte et team med dekorsnekkere, malere og rekvisitører.

Hva er ditt beste kjøkkenminne?

For meg handler gode minner fra kjøkkenet ofte om mat. Jeg er veldig glad i å både lage og spise god mat sammen med venner og familie!

Hvilken jobb ligger deg nærmest hjertet?
Og hvorfor?

Vanskelig spørsmål ... Alle filmer er morsomme og utfordrende på ulike måter, det er jo noe av det som er så herlig med denne jobben. At den er så variert. Jeg synes det er ekstra gøy når filmene speiler en annen tidsepoke eller utspiller seg i et annet land. Et eksempel er filmen Lilja 4-ever, regissert av Lukas Moodysson. Her skulle vi bygge opp tidligere Sovjetunionen i et studio i Trollhättan. Med filmen Mammut hadde vi helt andre utfordringer, som å bygge opp et amerikansk akuttmottak i studio; og i Turist skulle vi skape en uteservering som nesten blir rammet av et snøskred. Under arbeidet med filmen Monica Z bygde vi opp Monica Zetterlunds hus på Lidingö innvendig, og jobbet hardt for å tilpasse alle miljøene til slutten av 50-tallet ned til hver minste detalj.

Du hjalp oss med å forme kjøkkenet i fyret, hva var de største utfordringene der?
Hvilken stil ville du at kjøkkenet i fyret skulle ha?

Kjøkkenet i fyret skulle få en lun atmosfære, som at noen faktisk bodde der. Det er noe ekstremt og eksotisk ved det å prøve å skape et fungerende kjøkken i et fyr på 32 meters høyde. Jeg ville at kjøkkenet skulle være pent og funksjonelt, ikke for stramt og helmatchet, men mer levende. Her jobbet jeg sammen med en designer på Sigdal, som stod for selve utformingen, mens jeg tilføyde den hjemmekoselige atmosfæren og stilen. Den største utfordringen var å bære alle sakene opp gjennom den lange, smale trappen – det tok sin tid og muskler for alle i teamet!

Hva er stil for deg?

I beste fall noe personlig, noe som får en til å trives ekstra godt hjemme. At man omgir seg med ting og farger som bidrar til å skape et hyggelig miljø.

Hvor viktig er det for deg å ha oversikt over stiler og trender i jobben din?

Det er viktig. Når man jobber med en film, kan man ikke ta utgangspunkt i en kortvarig trend, for ofte har ikke filmen premiere før et år etter innspillingen. Derfor gjelder det å skape noe visuelt spennende på en annen måte, og ikke så spesifikt trendy. Privat synes jeg det er mer interessant med en personlig stil enn å ta utgangspunkt i en trend.

Hvordan vil du beskrive ditt eget kjøkken?
Hvilken stil finner vi hjemme hos deg?

Kjøkkenet mitt er preget av 20-tallet, den perioden huset ble bygd. Vi kjøpte et hus av en gammel dame som hadde hatt huset fra det ble bygd. Hun hadde pusset opp huset på 60-tallet helt i tråd med tiden – ved å dekke til speildørene og legge linoleumsgulv over tregulvene. Da vi tok over huset, rev vi ned trefiberplater i tak og på vegger i kjøkkenet for å oppdage en vakker og gammel perlepanel. Da vi renoverte selve kjøkkenet, tok vi vare på et serveringsskap og tok utgangspunkt i det da vi lagde våre egne fronter for å matche stilen med huset og byggeåret.

Hvis du skulle gi våre lesere tre gode råd når de skal flytte inn i sitt eget kjøkken, hva ville det vært?

Når du flytter inn i et kjøkken som ikke trenger oppussing, er det viktig å finne ut hvor du skal plassere serviset og andre kjøkkensaker. Så ikke koppen du bruker hver dag, havner på øverste hylle. Det handler om å skape en god arbeidsflyt som forenkler. Hvis du flytter inn i et kjøkken du vil endre litt på, kan du gjøre det med noen enkle forandringer: Avdekk et fint tregulv under det gamle linoleumsgulvet, sett opp en fin tapet, erstatt benkeplaten i laminat med en solid treplate. Bytt også ut dørknottene.

Kategori: Fyret

Sigdal_fyret_360_puff_reklamefilm

se vår reklamefilm Fyret

For å vise hvordan en liten plass kan romme et stort kjøkken, bygget vi et fungerende kjøkken på toppen av fyret Pater Noster*.

Les mer om se vår reklamefilm
Sigdal_fyret_360_puff_bak_kulissene

bak kulissene Fyret

I vår "bak kulissene" video ser du hele kjøkkenprosessen, fra idé til ferdig kjøkken.

Les mer om bak kulissene

kjøkkenet i fyret Fyret

Vi gjorde det umulige mulig og bygde et velfungerende kjøkkenbygging i et fyrtårn. Her kan du se alle trinn i byggeprosessen.

Les mer om kjøkkenet i fyret
Pater Noster fyr, Hamneskär

om pater noster Fyret

Bli med og utforsk fyret og det vakre stedet Hamneskär utenfor Marstrand der vi bygde vårt kjøkken høyest opp i Pater Nosters fyrtårn.

Les mer om om pater noster