om pater noster

Bli med og utforsk fyret og det vakre stedet Hamneskär utenfor Marstrand der vi bygde vårt kjøkken høyest opp i Pater Nosters fyrtårn.

Pater Noster fyr, Hamneskär

Pater Noster er et klassisk og ikonisk fyr utenfor Marstrand på Sveriges vestkyst. Det ligger på den lille, karrige øya Hamneskär ytterst i skjærgården. Fyret Pater Noster ble bygd i 1868 og er et klassisk Heidenstam-fyr, fra fyrkonstruktøren Gustav von Heidenstam. Det er en fyrkonstruksjon basert på et jerntårn som holdes oppe av rør. Rørene ble avstivet med stålbjelker og vaiere, noe som gir fyret det klassiske utseendet. Ideen ble unnfanget i en tid da behovet for fyrtårn var stort i hele Norden. Fyret er derfor konstruert med lette byggelementer for enkelt vedlikehold og transport til vanskelig tilgjengelige øyer og skjær, som Hamneskär.

Pater Noster, som betyr Fader vår på latin, tjenestegjorde fram til 1977, da det ble slukket og erstattet av fyret på Hätteberget. I juli 2002 ble Pater Noster løftet ned fra sitt fundament og flyttet til tidligere Götaverkets lokaler i Arendal vest i Göteborg. Etter et fantastisk engasjement fra lokale ildsjeler og generøse bidrag fra ulike bedrifter og stiftelser ble Pater Noster renovert og satt tilbake på sin opprinnelige plass på Hamneskär 4. juli 2007. Fyrlykten ble igjen tent 26. september 2007. Pater Noster eies og forvaltes av Statens fastighetsverk, Sverige, som også er innehaver av varemerket Pater Noster.

Her, helt i toppen i det 32 meter høye fyrtårnet, bestemte vi oss for å bygge kjøkken. Et komplett og fungerende kjøkken med vann, strøm og hvitevarer. Et kjøkken som du instinktivt vil leve i, omgås i og lage mat i. Fyret er nesten 8 kvm stort og helt rundt. Veggene er dekket av vakre, rutete vinduer i alle himmelretninger. Det perfekte "umulig", "helsprø" og "det kommer aldri til å gå"-sted. Og dermed det perfekte stedet for oss, der vi kan vise hvordan våre innovasjoner og kunnskaper kan skape en plass for livet. For hvis vi klarer å bygge kjøkken der, så kan vi bygge kjøkken hvor som helst.

Pater Noster fyr, Hamneskär

Velkommen til kjøkkenet i fyret

Overflaten på toppen av den 32 meter høye fyrtårnet Pater Noster er ca 8 kvadratmeter, tilsvarende en overflate i et lite kjøkken og en realitet for mange mennesker. Filmen ble skutt i løpet av noen få dager ut på Hamnskär utenfor Marstrand. En ekte kjøkken ble installert og filmen ble filmet.

Kategori: Fyret

Magasin 2015, Josefin Åsberg

den filmatiske stilen Fyret

Les mer om den filmatiske stilen
Sigdal_fyret_360_puff_reklamefilm

se vår reklamefilm Fyret

For å vise hvordan en liten plass kan romme et stort kjøkken, bygget vi et fungerende kjøkken på toppen av fyret Pater Noster*.

Les mer om se vår reklamefilm
Sigdal_fyret_360_puff_bak_kulissene

bak kulissene Fyret

I vår "bak kulissene" video ser du hele kjøkkenprosessen, fra idé til ferdig kjøkken.

Les mer om bak kulissene

kjøkkenet i fyret Fyret

Vi gjorde det umulige mulig og bygde et velfungerende kjøkkenbygging i et fyrtårn. Her kan du se alle trinn i byggeprosessen.

Les mer om kjøkkenet i fyret