Kjøkkentrekanten

Teorien om kjøkkenets arbeidstrekant er like kjent som Pythagoras's rettvinklede trekant, den fungerer fortsatt!

Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten
Kjøkkentrekanten

Her får du vite hva teorien går ut på, hvordan den optimerer de viktigste arbeidsområdene på kjøkkenet og noen måter du kan bruke den på …

"Jeg støtte på Isosceles. Han hadde en kjempegod idé om en ny trekant."
Woody Allen, komiker

Alt tar utgangspunkt i tre tenkte linjer
Kjøkkenets arbeidstrekant ble først utviklet på 1940-tallet av universitetsforskere som forsket på tid og bevegelse. Trekanten brukes fremdeles av designere når de skal finne frem til den beste planløsningen for et definert rom.

Kort fortalt er arbeidstrekanten tre tenkte linjer som knytter sammen de tre viktigste arbeidssonene på kjøkkenet, nemlig kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr. Tanken er at om disse tre er plassert relativt nær hverandre, kaster man ikke bort tid på å bevege seg fra det ene stedet til det andre. Man oppnår med andre ord en mest mulig effektiv plassutnyttelse. Ikke akkurat romforskning kanskje, men ganske smart til sitt bruk.

Det er et faktum at vi beveger oss mer innenfor denne trekanten enn innenfor noe annet område i kjøkkenet, også i dag. For å oppnå en mest mulig effektiv planløsning anbefaler man at sidene totalt må være minst 3,50 meter lange.

Har teorien om kjøkkenets arbeidstrekant gyldighet også i dag?

Til en viss grad, ja!
La oss være ærlige: En hvilken som helst idé som er over 70 år gammel, trenger noe tilpasning, modifisering og finjustering for at den igjen skal bli tidsriktig. Men så lenge du ikke bruker den slavisk, kan trekanten fremdeles være et relevant hjelpemiddel i utformingen av den overordnede planløsningen.

Tenk trekantet, bare litt videre
Selv om kjøkkenet er stedet for langt flere sysler enn før, om du har fått gjester eller sjekker siste nytt på Facebook, er de tre arbeidssonene – kjøleskap, oppvaskbenk og komfyr – fremdeles viktige, og det samme gjelder trekanten som knytter dem sammen.

Nedenfor kan du se hvordan den klassiske arbeidstrekanten fungerer i ulike basisplanløsninger. Ta gjerne utgangspunkt i løsningen som ligner mest på ditt kjøkken, og planlegg hvordan du vil at ditt kjøkken skal se ut sammen med en av våre konsulenter.

Kjøkken med én vegg og øymodul
Her forbinder trekanten én enkelt linje bestående av komfyr, kjøleskap og oppvaskbenk, til et tilvalg bestående av en øymodul med masse ekstra oppbevaringsplass og benkeplass.

Kjøkken med én vegg og kokeøyI denne trekanten knyttes kjøleskapet og oppvaskbenken langs den ene veggen, til et atskilt koke- og stekeområde på en nærliggende øymodul. En moderne og populær løsning som mange velger.

Parallellkjøkken eller kjøkken med én vegg og en linje av motstående enheterDenne planløsningen fungerer bra om du har et smalt toveggskjøkken, men fungerer også like godt som separat aktivitetssone i et mye større kjøkken. Løsningen gir masse plass til mattilberedning og består av to gode arbeids- og oppbevaringsområder som er vendt mot hverandre. Mange profesjonelle kokker foretrekker denne løsningen, og det er lett å forstå hvorfor.

L-formet kjøkkenHer får du en smart arbeidstrekant som gir optimal utnyttelse av hjørneformen. Det er mer enn nok rom bak trekanten til en øymodul eller kanskje et lite bord som forvandler kjøkkenet til en spiseplass.

U-formet kjøkkenDenne planløsningen er perfekt for større kjøkkener og gir deg mer enn nok oppbevaringsplass samt sjenerøs arbeidsbenkeflate. Hvis rommet er svært stort, er det imidlertid viktig å huske på at trekantens spisser ikke må ligge for langt unna hverandre, ellers vil du sløse bort mye energi på å bevege deg mellom sonene.

G-formet kjøkkenEn annen romslig planløsning er den mer uvanlige G-formen som gir rom for tre perfekt plasserte arbeidssoner som har masse plass rundt seg, men som fremdeles ligger nært nok til hverandre.

Før du begynner å tenke på trekanter og hvordan du skal plassere dem i ditt kjøkken, kan det imidlertid være lurt å lære hvordan du tar nøyaktige mål. Da kan du finne ut hvor mye plass du har å rutte med. Les artikkelen vår om hvordan du tar mål av kjøkkenet ditt.

Se bilder av våre kjøkken og la deg inspirere i vårt bildegalleri!

10 tips for en smidigere kjøkkenrenovering Kjøkkenplanlegging

Det er mye å tenke på når man skal renovere sitt kjøkken. Her deler den svenske livsstilsbloggeren Underbara Klara sine beste tips for å håndtere hverdagen under oppussingen.

Les mer om 10 tips for en smidigere kjøkkenrenovering

Sigdal moodboards Kjøkkenplanlegging

Valgmulighetene har aldri vært flere når det kommer til kjøkkenplanlegging. For å gjøre valgene lettere for deg har vi sammen med den svenske innredningsspesialisten Lotta Agaton laget moodboards som viser hvordan ulike typer materialer og farger kan settes sammen for å skape den rette stemningen og følelsen i kjøkkenet ditt.

Les mer om Sigdal moodboards

Med fokus på detaljene Kjøkkenplanlegging

Etter en stund slutter detaljer å være detaljer. Og blir alt. Som i Sigdal sitt nye kjøkkenkonsept Signatur Favn der ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Les mer om Med fokus på detaljene

Nytt kjøkken? Slik planlegger du. Kjøkkenplanlegging

Vi gir deg tips til hvordan du kan planlegge ditt nye kjøkken best mulig for å få et kjøkken tilpasset dine ønsker og behov.

Les mer om Nytt kjøkken? Slik planlegger du.