Bli med på Stine Skoli sin kjøkkenreise: fra renoveringsprosjekt til drømmeleilighet

Vi følger henne på veien fra tegnetime til ferdig kjøkken!

Stine Skoli er godt over gjennomsnittet flink til å bygge, snekre og lage ting på egenhånd. På sosiale medier deler hun innhold proppet med kreativ inspirasjon til sine godt over 100.000 følgere. Stine syr egne klær, bygger møbler, river vegger og bygger opp igjen.

Nå har Stine investert i en leilighet som hun totalrenoverer, og her kommer det snart et flunkende nytt Sigdal-kjøkken. Vi tror mange kan ha glede og nytte av å lære av hennes ideer. Derfor vil du her få lese om reisen fra idé til ferdig montert kjøkken.

Bitt av oppussingsbasillen
Det var i 2018 at det hele startet. Stine og mannen, Bjørn Tore, skulle bygge nytt hus på gården de bor på utenfor Tønsberg. I Stines iver etter å komme i gang endte hun med lære seg tegneprogram på pc, og leverte inn et ferdigtegnet hus til byggarkitekten. 

I 2019 startet byggingen, og Stine og Bjørn Tore bestemte seg for å bygge hele innsiden av huset selv, til tross for at ingen av dem hadde kompetanse på området.

– Lærekurven var bratt, men jeg elsket det. Faktisk så mye at etter å ha bodd i det nye huset i ett år, startet jeg å pusse opp tre rom. Så bestemte jeg meg for å hjelpe andre i stedet. Jeg pusset opp en stue for venner, og en leilighet for familie. I frykt, fra mannen sin side, for at jeg skulle begynne å pusse opp hele huset vårt på nytt nå etter å ha bodd her i 3 år, kjøpte vi i stedet den tristeste leiligheten vi klarte å finne, forteller Stine.

Leiligheten kjøpte de i mai, byggeåret er 1988, og leiligheten hadde ikke fått noen oppgraderinger siden da. Leiligheten er på 65 kvm, og ligger i Holmestrand.

 

Smykket i leiligheten
Stine har valgt å gå for Sigdal som kjøkkenleverandør i leiligheten. Kjøkkenet blir en kombinasjon av modellen Favn i fargen Kongle, og Line i fargen Korn, med en kjøkkenøy og en koselig nisje med hyller og plass til kaffemaskin.

Hun har valgt en åpen stue/kjøkken-løsning for å få plass til to soverom.

– Da er det ekstra viktig at kjøkkenet ikke bare er estetisk vakkert, men også får en praktisk og fin sammenheng til stuen, forteller Stine og utdyper:

– Kjøkkenet blir smykket i leiligheten, klisjéaktig kanskje, men helt sant. Kjøkkenet ligger helt i senter av leiligheten, så uansett hvilket rom du befinner deg i, vil kjøkkenet være det første øyet møter.

Avløpsrør på avveie, og ønsket om en wow-faktor
Ting går ikke alltid etter planen under oppussing, og det har den heller ikke gjort her.

– Planleggingen av kjøkkenet har desidert gitt meg mest hodebry i hele leiligheten, og da mener jeg mer hodebry enn feil fall på baderomsgulvet! Forteller hun.

Etter å ha revet ned gamle vegger, oppdaget Stine et avløpsrør fra leiligheten over som kolliderte med plantegningene hun hadde laget for kjøkkenet.

– Jeg brukte ekstremt lang tid på å prøve å finne en løsning som ville skjule dette røret, og den enkleste måten er å lage et klassisk L-kjøkken med et høyskap avløpsrøret kunne gå ned i. Jeg falt likevel ikke til ro med et L-kjøkken. Jeg ønsker at leiligheten skal ha en wow-faktor, og ikke se ut som alle andre leiligheter. 

Så hvordan løste hun det?

– Fra å jobbe «mot» avløpsrøret begynte jeg å jobbe «med» det, som en del av kjøkkenet – og resultatet ser dere på kjøkkentegningene: En søyle som gir rom for en nydelig nisje til hyller, og kanskje en kaffemaskin. Mest av alt er jeg veldig glad for å kunne beholde kjøkkenøya. Det å kunne lage mat med nesen ut i rommet, framfor inn mot en vegg, er noe jeg personlig setter svært høyt.


Fem kjappe om kjøkkenprosessen:

Fortell om tegnetimen hos Studio Sigdal Tønsberg!

– Å få sette seg ned i god stol, med nytraktet kaffe hos Studio Sigdal Tønsberg, kan jo kanskje ikke beskrives som noe annet enn nydelig. Jeg hadde lagt ned mye arbeid i å tegne grovplanen med kjøkkenet, men all ære til Heidi som tegnet kjøkkenet og hjalp meg med spesialtilpassede løsninger for å få maks ut av planene. Det er en utrolig god atmosfære i studio, alt fra nydelige utstillinger, hyggelig personale, til bredt utvalg av kjøkkenfronter, benkeplater og tilbehør. Det verste er kanskje at det nesten ikke er mulig å bestemme seg for kjøkkenstil!

Hva er utfordringene på ditt kjøkken?
– Til forskjell fra gårdshuset jeg bor i, er plass den store utfordringen i leiligheten når stue og kjøkken totalt er på 30 kvm. Kjøkkenet må derfor komprimeres uten at det skal gå ut over det funksjonelle og praktiske. Noen ting må man jo ha, som kjøleskap og frys, vask, oppvaskmaskin, stekeplate, komfyr og nok benkeplass til å lage mat. 

Resultatet er et kjøkken som jeg tror er svært funksjonelt. Med en spesialløsning fra Sigdal har jeg fått plassert oppvaskmaskinen under stekeovnen, som gjør at jeg får beholde en 60 cm stor oppvaskmaskin, samtidig som komfyren kommer opp i fin høyde til matlaging. Med en hel kjøkkenvegg, kunne jeg plassere inn overskap som en naturlig og pen løsning som gir mer skapplass, og kjøkkenøya gir et sosialt sted å lage mat ved. 

Hva synes du er det beste med løsningen?
– Den beste løsningen ble nesten umulig for meg å plukke ut, for jeg vil egentlig svare helheten, både at kjøkkenet er visuelt pent, men også praktisk. Skal jeg trekke ut en ting, er jeg litt svak for nisjen med hyller som vil hente opp fargene til kjøkkenøya. Jeg kan heller ikke glemme spisebordet. Spisebordet blir en forlengelse av kjøkkenøya. Jeg har bestilt tre benkeplater på mål, av samme type som øya har. To av benkeplatene vil danne et grunnbord, som passer til at fire personer sitter rundt. Den tredje platen er til når gjestene kommer på besøk. Jeg skal nemlig lage en løsning som gjør det mulig å trekke ut bordet og legge i ileggsplata, slik at det uten problemer er plass til 8 rundt bordet.  

Hva gjør du av oppussing i rommet kjøkkenet kommer?
– Jeg startet med å rive det gamle kjøkkenet, og sette opp nye vegger og tak for å legge opp til ny belysning. Rørlegger har flyttet vannrør for meg, og elektriker har plassert ut alle nødvendige stikkontakter. Det gjenstår enda noen timers arbeid før det er klart for kjøkken, jeg skal snekre opp spikerslag til kjøkkenskapene og plate igjen veggene. Gulvet skal på plass. Veggene rundt nisjen må plates, sparkles, pusses og males.  

Når kommer kjøkkenet?
– 18. oktober! Jeg kjenner det kan bli travelt ja!

Følg med videre for å se mer av kjøkkenreisen. Neste steg: Montering.