Et kjøkken med flere bruksområder: Slik ble kjøkkenet til Stine og Jakob stjernen i huset

Kjøkkenmodell
Uno
Farge
Furu
Benkeplate
Laminat Kandia Marmo

Den sosiale kjøkkenøya

Med utsikt over Oslo-fjorden og skogen rett utenfor døra, bor Stine Hartmann-Næss på «verdens beste halvøy» – Nesodden. Huset hun bor i sammen med mannen Jakob og sønnen Storm, er fra 1949, og er pusset opp flere ganger siden den gang. Da Stine og familien tok over i desember 2022, bestemte de seg for å finne frem til noe av det autentiske ved huset, og fornye andre deler av det. 

Derfor finner vi blant annet en fantastisk spisestue med tømmervegger og et helt spesielt tak. Et av rommene som har blitt helt nytt er kjøkkenet. Det gamle kjøkkenet fra 2006 er ute, og erstattet med et grønt, romslig kjøkken med øy fra Sigdal – som fortsetter inn i et kjøkkenkontor med matchende farger.  

– Her samles vi rundt øya på morgenkvisten, hvor sønnen vår tegner eller perler, og jeg lager frokost. Kjøkkenkontoret bruker jeg som hjemmekontor, eller prepper til middag ved lese oppskrifter, og på kvelden samles mannen min, Jakob, og jeg oss ved øya og har «date nights», forteller Stine. 

Hun er overrasket over hvor mye de faktisk bruker kjøkkenet, og da spesielt øya – som har blitt en viktig sosial sone i huset. 

Moderne marmor og naturlig grønt 

Stine og Jakob ønsket seg et varmt og tidløst kjøkken som står i stil med huset fra 1949.  

For å dempe den moderne looken med marmor-benkeplaten, valgte vi en dyp og varm grønnfarge som vi kombinerte med messinghåndtak. Denne kombinasjonen, sammen med den lyse marmorbenkeplaten, ga oss det kjøkkenet vi var på jakt etter, sier Stine og fortsetter:  

Vi valgte å flislegge store deler av kjøkkenet med teglstein-flis, som både står i stil med grønne skap, samt med den lyse benkeplaten. Sammen med Sigdal har vi virkelig klart å skape det koselige, samt tidløse kjøkkenet vi alltid har ønsket oss!  

Den vakre grønnfargen Stine og Jakob har valgt er en av Sigdals 15 standardfarger, og heter Furu. En farge som gjenspeiler naturen og skogen som omkranser huset.  

Stine og Jakob var på XL Bygg i Ski for å kjøpe kjøkken, og fikk hjelp av kjøkkendesigner Margaretha Habberstad gjennom hele prosessen.   

– Det var til stor hjelp å se alle løsningene , og alle de ulike kjøkkenvariantene , da vi var på besøk hos Sigdal for å tegne ut kjøkkenet vårt.Det inspirerte oss og ga oss et tydelig inntrykk av hvordan vi ville ha det, sier Stine.  

Skal Stine trekke frem valg de er spesielt fornøyd med, er det benkeplata som ser ut som marmor – men er laget av slitesterk og vedlikeholdsfri laminat, og Sigdals løsning for skuff i skuff. 

De skuffene rommer så utrolig mye mer, ved å ha en skuff inne i skuffen! 

Kjøkkenkontor og gjenbruk 

Jakob er mer «handy» enn de fleste, og monterte kjøkkenet helt på egenhånd. Det er en krevende jobb, og han er glad for at Sigdal leverer ferdig monterte skrog.   

Skal du gjøre det selv bør du ta gode mål, men det var både gøy og lærerikt, og en enorm mestringsfølelse venter deg til slutt! forteller Stine.  

Og de ga seg ikke med kjøkkenrenoveringen da kjøkkenet sto ferdig.  

Da kjøkkenet vårt var ferdig montert, fant vi raskt ut at vi ønsket oss et kjøkkenkontor som en forlengelse av kjøkkenet. Jakob, som jobber som designer, startet med å skisse ut kontoret og hvordan vi ville ha det, før vi kontaktet Sigdal som designet det ferdig for oss, forteller Stine.  

Vi bestilte en benkeplate som vi selv kappet til, samt et høyskap som sto i stil til kjøkkenet. Ettersom vi hadde foringer til overs fra kjøkkenet, og ettersom vi er en familie som tenker bærekraft, valgte vi å bruke disse foringene til å bygge inn noen ekstra hyller! Vinn-vinn der altså! Vi valgte dessuten å bruke restematerialer til å lage en håndkleholder til enden av kjøkkenøya vår. Og det gamle kjøkkenet vårt? Det brukes nå som innredning på Jakob sitt hjemmekontor! 

Foto: Tonje Lien Wold
Styling: Stylingprodukter fra Norstyled

Tips til deg som skal i gang med kjøkkenfornying:  

Etter å ha bestilt både kjøkken og kontor har Stine og Jakob noen tips til deg som skal i gang med det samme:   

  1. Om du skal flytte vasken, ikke sett platetopp med innebygd ventilator der den gamle vasken var plassert tidligere! Dette førte til mye jobb, og var dessuten noe knotete!
     
  1. På gamle hus kan benkeplater som skal skjøtes i et hjørne by på utfordringer da vegger ikke alltid er rette.
     
  1. Ikke undervurder benkeplass. Skap så mye benkeplass du kan på kjøkkenet.
     
  2. Planlegg i forkant hvor det er mest praktisk for deg med strømuttak.Vi hadde klare meninger om hvor vi ønsket strømuttak, og følte oss ekstra trygge da Sigdal kunne være behjelpelige med slike løsninger, samtidig som de kom med gode innspill da vi kom med våre ønsker.

Kjøkkenøy og praktiske løsninger

Stine og mannen valgte store skuffer og kjøkkenøy på sitt nye kjøkken. Dette gir store muligheter for både ekstra oppbevaring og bedre arbeidsplass.

Les våre tips til hva du bør tenke på når du skal planlegge kjøkkenøy på ditt nye kjøkken. 

Om dette kjøkkenetHvem?

Stine Hartmann-Næss med mannen Jacob og sønnen Storm

Hvor?

Nesodden ved Oslofjorden.

Designer

Margaretha Habberstad hos XL-Bygg Ski.

Hvilken planløsning er valgt?

L-løsning med kjøkkenøy.