Fra lite og lukket til stort og luftig

Eikestruktur, masse benkeplass og duse beige toner. Dette kjøkkenet beskrives best som åpent og luftig, men lunt på samme tid. Her trives Ellen og Helge Bjerke, som har en litt annerledes historie om veien til nytt kjøkken.
Kjøkkenmodell
Square
Farge
S 4005-Y20R/Mohair
Benkeplate
Laminat Kandia Marmor
Håndtak
Brohult Sort
Kjøkkenmodell Square i fargen S 4005-Y20R/Mohair hos kunde i Moss. Benkeplate: Laminat Kandia Marmor.

Vinnerlykke

– Vi hadde hatt dilemmaet lenge: Kjøkken eller nytt gulv. Jeg ville ha kjøkken, Ellen ville ha gulv, forteller Helge. 

I mars i fjor dro Helge Bjerke fra Moss innom den nyåpnede Sigdal-butikken i byen. De hadde omsider bestemt seg for å fornye kjøkkenet, og de visste hva de ville ha. 

– Jeg har jobbet lenge i byggebransjen og vet at Sigdal er kvalitet. Vi hadde vært innom tidligere og sett en utstilling i butikken som vi falt helt for, forteller han.

Hos Studio Sigdal Moss fikk han beskjed om at det var åpningsdag, og at han burde skrive seg på liste for å få mulighet til å vinne premier, der hovedpremien var et gavekort på Sigdal-kjøkken til 80.000 kr.

– Jeg skrev meg på lista, også dro jeg hjem. På kvelden da trekningen skulle finne sted var jeg usikker på om jeg skulle bry meg med å dra tilbake, jeg vinner jo ikke uansett. Men jeg tok turen, og jammen så vant jeg!

Nå, ett år senere, ser leiligheten med panoramautsikt over Oslofjorden, Jæløya og fergeruta mellom Moss og Horten, helt annerledes ut.

Det som før var et lite lukket kjøkken vegg i vegg med et soverom, har nå blitt et stort, åpent og moderne rom, med plass til en hyggelig spiseplass i midten. Nytt gulv ble det også!

– Vi liker alt med dette kjøkkenet

Det første som møter oss når vi kommer inn døren i den gjennomgående leiligheten er et stort og gjennomført Sigdal-kjøkken i U-form.

– Vi liker alt med dette kjøkkenet, forteller Helge entusiastisk. 

Før vi rekker å sette foten innenfor dørterskelen har vi fått høre historien om hvordan kjøkkenet ble til, og hvordan han på egenhånd monterte kjøkkenet sammen med sønnen. Han finner frem telefonen og viser bilder. 

Kjøkkenmodellen er Square, i en dempet beigegrå farge. Da Sigdal kan male i nesten alle NCS-farger, har Helge og Ellen valgt en farge som ikke er blant Sigdals standardfarger, men en farge som tilsvarer Jotuns Mohair.

Square er et kjøkken i heltre eik, som kan få akkurat det uttrykket du ønsker ved å tilpasse tilbehøret.

– Dette er en klassiker som aldri går av moten. Den grålige fargen får frem trestrukturen, noe som gir tekstur til kjøkkenet og innbyr til hygge, sier Kristin Lindhjem. Hun er interiørkonsulent og trendforsker, og har stylet kjøkkenet til disse bildene.

 

Kjøkkenmodell Square i fargen S 4005-Y20R/Mohair hos kunde i Moss. Benkeplate: Laminat Kandia Marmor.

Varige valg og moderne detaljer

Helge og Ellen har bodd i leiligheten i snart 17 år, og de forteller at de har tatt valg med tanke på farger og materialer som holder seg aktuelle over lang tid. 

Dette synes Kristin Lindhjem er smart, og hun har noen tips til deg som skal pusse opp ditt eget kjøkken:

– Varige valg er valg du trives med uavhengig av trender. Tenk på hva du alltid har synes har vært fint. I tillegg handler det om gode kombinasjoner som spiller på lag med hverandre, slik at helheten oppleves fint.

– Disse sikre og tradisjonelle valgene er kombinert med tidsriktige elementer som denne benkeplaten med rolig marmorstruktur, sier Kristin Lindhjem.

Hun bemerker også at paret har mange unike og fine eiendeler, som skaper en personlighet i kjøkkenet. 

– Velg noen åpne hyller eller glasskap, slik at du kan sette frem arvet service, et flott bilde eller en håndlaget krukke. Sett frem personlige ting du liker, som du samler på eller har en betydning for deg. På den måte fyller du kjøkkenet med personlighet.

Tips fra kjøkkendesigner

Det er kjøkkendesigner Anne Berit Pedersen fra Studio Sigdal Moss som har tegnet og holdt i prosessen fra start til slutt, og hun applauderer valget med å gjøre kjøkkenet større.

– Nå har de fått så mye fin benkeplass under vinduene, og de kan nyte utsikten over fjorden fra kjøkkenbordet! Vi snakket mye om at de ønsket seg et luftig og ikke overmøblert kjøkken, og det synes jeg virkelig de har fått til.

Hun kommenterer også spileveggen, som er et morsomt valg på et ellers tradisjonelt kjøkken. 

– Jeg synes det er viktig og tenke på helheten når man skal ha nytt kjøkken. Alt kan være fint om du gjør det riktig, og det passer inn i huset ditt. Tenk at du skal ha kjøkkenet i mange år og ikke være for opphengt i trender og farger, sier hun.

 

Foto og styling: Kristin Lindhjem

Om dette kjøkkenetHvem?

Ellen og Helge Bjerke.

Hvor?

Moss i Viken fylke.

Hvilken planløsning er valgt?

U-kjøkken.

Hvilken stil har kjøkkenet?

Klassisk med en moderne vri.