Det sorte kjøkkenet

Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak. Da Michelle og Bjørn Ivar skulle kjøpe kjøkken var det pandemi og lockdown. Bak munnbind fikk de se kjøkkenprøver på parkeringsplassen utenfor Studio Sigdal på Lørenskog. Allikevel har kjøkkenet blitt alt de drømte om.
Kjøkkenmodell
Square Eik Lakriz
Håndtak
Graf Big i fargen svart fra BeslagDesign
Benkeplate
Eternal Calacatta Gold fra Sigvartsen
Koketopp
Bora Classic
Vask
Blanco Subline fra Nibu
Vinskap
Norcool
Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak.
Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak.

Det er det første du ser når du kommer inn døren. Et nydelig svart kjøkken i lun eik, akkompagnert av et smykke av en kjøkkenøy dekket av lys komposittstein. Prikken over i-en er de stilige matt-svarte håndtakene. Eieren av dette kjøkkenet har stilsans, og øye for detaljer. 

– Jeg vet hva jeg liker, og jeg stoler på min egen intuisjon, sier Michelle. 

Hun hadde brukt mye tid på å planlegge kjøkkenet og hente inspirasjon før hun kontaktet Sigdal.

– Jeg hadde allerede funnet håndtakene, og visste at jeg ville ha dem. De er fra Beslag Design. Jeg valgte dem fordi de hadde håndtak jeg kunne bruke videre i huset for en gjennomført stil. 

Kjøkkenskapene og håndtakene finner du igjen i gangen som garderobeskap. Og beveger du deg videre inn i huset er alle håndtakene like som på kjøkkenet.

En ny start

Kjøkkenet befinner seg i et lite hvitt hus, i enden av en blindgate i Lørenskog utenfor Oslo, omgitt av jorder og grønne enger. Et idyllisk lite sted, som føles lenger fra by og blokker enn det er. Her fant Michelle og Bjørn Ivar sitt nye hjem da barna flyttet hjemmefra, og de ikke trengte 300 kvm hus lenger.

– Vi angrer ikke på dette, sier Michelle. Her har vi fått det akkurat som vi ville ha det, og vi gleder oss til å lande litt og begynne å nyte, smiler hun. 

De har bodd i området rundt Lørenskog hele tiden, og Michelle kjente derfor til den forrige eieren som bodde her. Foreldrene hennes bodde nemlig i nabohuset da det ble bygget i 1994. Da hun tilfeldig møtte på denne mannen og han fortalte at han skulle selge, svingte Michelle og Bjørn Ivar seg rundt. Dette var det perfekte lille huset for dem, og for den neste fasen med kun de to. 

Det har vært et skikkelig prosjekt, de har totalrenovert hele huset og fått det sånn de ville ha det. Det første som kom på plass var kjøkkenet.

Det har gått i ett siden de overtok i juni 2021. Hele underetasjen er “snudd på hodet”, forteller hun. De har revet vegger, gulv og tak og byttet om på rom. Det var først etter nyttår i 2022, at de følte at de kunne senke skuldrene litt.

Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak.
Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak.

Handlet kjøkken på parkeringsplassen

Michelle var hos flere forskjellige kjøkkenleverandører med tegningene sine. Hun visste at hun skulle ha en lang vegg med kjøkken, og en kjøkkenøy i stedet for en kjøkkenbenk. Da hun dro innom Studio Sigdal på Lørenskog møtte hun Line Myhr, som er kjøkkendesigner her.

– Line er en superenergisk og hyggelig dame. Vi var veldig på nett med en gang. Det var noe med Line og servicen hennes, sier hun og utdyper:

– Det var så tydelig at hun satt på en kompetanse som jeg trengte, og jeg ville gjerne ha noen gode råd. Det å kunne ringe henne og snakke løsninger og ideer har vært veldig fint. Hun har virkelig stått på, og oppfølgingen underveis var også veldig bra. 

Da Michelle bestemte seg for å gå for Sigdal stengte Norge ned på grunn av corona-pandemien, og butikkene var nødt til å holde stengt.

– Vi møttes på parkeringsplassen utenfor butikken og så på prøver. Vi måtte ha kjøkkenet til juni, og vi hadde ikke tid til å vente. For at vi skulle få alt på plass måtte vi bare bestille. 

Paret hadde egentlig bestemt seg for MDF-fronter i dempet sort, men Line anbefalte modellen Square, for å få litt struktur på frontene. Hun guidet dem gjennom de siste detaljene, og satte for eksempel opp noen ekstra skap. 

Michelle likte godt at Line stilte spørsmål ved ønskene hennes, og kom med sine anbefalinger. For eksempel fikk hun paret til å tenke gjennom hvorfor de egentlig trengte en Quooker-kran, en kran med kokende vann, for at de skulle være sikre på at de tok det rette valget.

– Jeg har hatt noen oppussingsprosjekter opp gjennom årene, og er vant til å ta valg, men det var litt vågalt å velge svart når jeg ikke fikk sett frontene ordentlig. Men jeg er så fornøyd, og har fått så mange gode tilbakemeldinger på hvor fint det er, sier Michelle.

Fargen på kjøkkenet heter Lakriz.

Et sosialt kjøkken

Ved å slå ned vegger og skape et åpent rom, er virkelig kjøkkenet blitt et hjerte i første etasjen av huset.

– Jeg elsker hvordan kjøkkenet vårt er så sosialt. Vi har alltid brukt mye tid rundt kjøkkenbordet med venner og familie, og nå kan jeg lage maten samtidig som jeg snakker med gjestene, sier Michelle. 

På kjøkkenet til Michelle og Bjørn Ivar går det gjerne i thai og indisk. 

– Jeg koser meg veldig med matlaging. Da tar jeg gjerne et glass vin mens jeg lager mat, hører på musikk og koser meg. Jeg liker å bruke tid på kjøkkenet, derfor er det så viktig for meg.

Det er også grunnen til at de ønsket å prioritere en kjøkkenøy.

– Her kan jeg pusle med middagen, samtidig som jeg snakker med familien min, eller venner som er på besøk. Det er så kort vei fra øya til kjøkkenbordet og resten av rommet.

På spørsmål om hva hun liker best med kjøkkenet synes hun det er vanskelig å velge.

– Jeg føler meg så heldig som har fått akkurat det jeg ville ha. Vi har virkelig investert i dette kjøkkenet. Men mest av alt liker jeg helheten, og at alt er så tilgjengelig og funksjonelt. Og at du får et helhetsinntrykk når du kommer inn døra her. Det er jo drømmekjøkkenet mitt! sier hun.

Et nydelig svart kjøkken i lun eik med kjøkkenøy dekket av lys komposittstein og stilige matt-svarte håndtak.

Michelles tips til deg som skal kjøpe kjøkken:

Bruk god tid! Og forvent at de som selger deg kjøkken tar seg god tid til deg. Du skal faktisk kjøpe et kjøkken, en investering som skal vare i så mange år. Du skal bruke mye penger, og du skal bli fornøyd. Får du inntrykk av at de ikke har tid til deg, så gå et annet sted. Line var virkelig engasjert og det gjorde valget enkelt for oss. Du trenger noen som backer deg og som har kompetanse til å gi deg gode råd.

 

Spørsmål til Line, kjøkkendesigner:

Hvordan satte du deg inn i kundens behov, og hvordan fant du frem til løsningen på dem?

Michelle hadde tenkt mye på løsningen før hun kom. Sammen finjusterte vi tegningene for å finne den helt rette størrelsen på øya i forhold til rommet, bredden på sitteplassen og detaljene: som akkurat hvilke håndtak og størrelsen på de. Jeg bestilte opp håndtak i både svart og gull i to tykkelser, som Michelle fikk låne med seg hjem og prøve, da håndtakene var et viktig element for henne. 

Det var en annerledes prosess fordi butikken var stengt pga restriksjoner. Jeg ønsket at de skulle føle seg helt sikre på at dette ble akkurat slik de drømte om, i en usikker tid. Og da ble tilliten ekstra viktig. Det var tydelig fra start hvor mye denne renoveringen betydde, at de skulle skape et nytt hjem for dem med alt de ønsket seg.

Hva var de største utfordringene med dette kjøkkenet?

Situasjonen rundt var så spesiell, og det var et stort prosjekt med mange detaljer. Jeg hadde aldri før solgt et kjøkken til noen jeg ikke har sett hele ansiktet til, ikke kunnet smile til, kun på telefon eller med avstand og munnbind på parkeringsplassen. Det var veldig hyggelig når vi kunne treffes hos dem på etterbefaring når restriksjonene ble lettet på.

Er det noen smarte løsninger du vil trekke frem?

Jeg synes funksjonaliteten med den store øya, all benkeplassen og den gode oppbevaringsplassen i høyskapsveggen er god. Nisjen i høyskapsveggen gir avlastning og et flott sted for kaffemaskin slik at øya holdes fri og blir en ren arbeidsflate. Det er valgt gode, funksjonelle hvitevarer som harmonerer med innredningen, og Quooker kranen med kokende vann er genial. Med den koselige sitteplassen i tillegg er dette virkelig et drømmekjøkken.

Hva liker du best med kjøkkenet?

Jeg liker nok aller best nisjen i høyskapsveggen og den store øya. Kontrasten i den lekre benkeplaten med det gylne mønsteret er virkelig et smykke. Men jeg er også veldig svak for håndtakene som er skikkelig stilige, og det gjennomførte i at de går igjen i dørhåndtak i resten av huset.

Hva er dine beste tips til folk som skal pusse opp kjøkkenet?

Tenk nøye gjennom hva du ønsker deg og vil like i mange år, og hva du ønsker å prioritere i forhold til budsjettet du har satt deg. Tenk på hvem som bor i huset og hvem som lager mat. Et kjøkken skal være praktisk og funksjonelt fremfor alt. Hva fungerer med kjøkkenet dere har i dag og hva kan forbedres?

Om dette kjøkkenetHvem bor her?

Michelle og Bjørn Ivar

Hvor?

Lørenskog utenfor Oslo

Hvilken planløsning er valgt?

Rettveggsløsning med kjøkkenøy

Hvilken stil har kjøkkenet?

Moderne stil med tøffe detaljer i sort og hvitt