En feil oppstod
Prøv igjen senere
Søket ditt ga ingen treff
En av de vanligste miljøsynderne er at vi kaster alt for mye mat, helt unødvendig. Med riktig planlegging og lagring kan du unngå det.
Miljøbevisstheten øker i alle deler av samfunnet. Ved å slutte å kaste mat sparer du både miljøet og lommeboken, som kommer alle til gode på sikt. Men hvorfor kaster vi så mye mat?
Det kan selvfølgelig skyldes flere ting, men feil lagring er en av de. Frukt, grønnsaker og brød er noe av den maten vi kaster mest, her gir vi deg tips til hvordan du kan oppbevare maten så den holder lenger.
Oppbevar riktig - og reduser matsvinnet.
Maten vi kaster mest er frukt og grønnsaker. En vanlig årsak er at vi kjøper for mye som vi ikke rekker å spise opp, en annen er at lagring fører til at maten fort blir dårlig.
Først må du være forsiktig. Skadede grønnsaker og frukt fremskynder prosessen med å bli dårlige. For det andre: oppbevar de riktig. De aller fleste frukt og grønnsaker trives best i kjøleskapet, men for eksempel avokado, mango, banan og sitrusfrukter trives best i romtemperatur.
Husk: litt innskrumpet frukt er ikke farlig. Frys og bruk i supper og smoothies i stedet for å kaste.
Se våre skuffer for smart oppbevaring av frukt og grønnsaker.
De fleste typer brød trives best ved romtemperatur. Hardt brød har lang holdbarhet så lenge det lagres tørt, mens myke varianter er litt mer følsomme. I kjøleskapet blir temperaturen for lav, noe som lett resulterer i at brødet blir tørt og smuldret. Det er selvfølgelig mulig å fryse brødskiver, da kan du bare ta ut skivene du vil ha til frokost.
Unngå plastposer, da det både kan gi en dårlig smak og ødelegge en knasende skorpe. Papirposer eller håndklær forhindrer at brødet blir tørt, eller la brødet ha sin egen plass på kjøkkenet. Sigdal har utviklet spesielle oppbevaringsbokser som holder brødet ferskt lenger.