Hva koster et kjøkken?

Det er mange beslutninger som må taes både før og under kjøkkenoppussingen, men det vanligste spørsmålet er fortsatt: Hvor mye koster et kjøkken? Anne Cathrine Edvardsen, kjøkkendesigner hos Studio Sigdal Skøyen, svarer - og gir deg de beste tipsene.

Tenker du på å renovere kjøkkenet ditt? Da har du en spennende og morsom prosess foran deg. For ikke å gå deg vill blant valg av materialer og økonomiske aspekter, er det lurt å planlegge renoveringen godt. Anne Cathrine Edvardsen, kjøkkendesigner hos Studio Sigdal Skøyen, avslører hvordan du gjør det best - og hva et kjøkken faktisk koster.

Dette påvirker prisen på kjøkkenet ditt:

  • Benkeplaten
  • Hvitevarer
  • Skap vs skuffer
  • Materiale
  • Størrelse

Hvor skal du begynne?

- Først må du tenke på hva du vil ha og hvilket budsjett du har å forholde deg til. Når du har kommet så langt, kan du med fordel gå til butikken for å se alt fra funksjoner til materialvalg, sier Anne Cathrine og fortsetter:

- Når du er der kan du også bestille tid til et planleggingsmøte. Deretter hjelper vi deg med å måle og finne de beste løsningene for akkurat ditt kjøkken.

Hvordan tenke i begynnelsen av renoveringen?

- Gjør et bra forarbeid og skriv en liste over hva du er fornøyd med, og mindre fornøyd med, eller hva du mangler i ditt nåværende kjøkken - planlegg så det nye basert på denne listen. Hva vil du med ditt nye kjøkken? Det kan være følelsen du vil ha på kjøkkenet eller hvordan du bruker det. Jeg, som kjøkkendesigner, hjelper deg med tips og råd basert på dine ønsker og behov.

Materialvalg, hvordan skal man tenke der?

- Bærekraft. Du bør kunne nyte kjøkkenet ditt like godt om ti år, og da er materialvalg og bærekraftig tenkning viktig. Velg gode materialer, ting som varer og er lette å vedlikeholde. Gjør det enkelt for deg og gjør hverdagen din enklere, det er mitt motto.

 

Hvordan skal du forholde seg til trendene?

- Du kan ha en base og deretter ta inn aksenter for å få trender inn på kjøkkenet, med farger og materialer. Husk at kjøkkenet ditt skal overleve mange forskjellige trender.

Stort kontra like kjøkken, skal man tenke annerledes?

- Jeg synes man skal gå ut fra lysinnslippet. Hvis du har et lite kjøkken med lite naturlig lys, bør du kanskje ikke ha et altfor mørkt kjøkken. Da kan rommet virke mindre enn det egentlig er. Det kan også være bra å tenke på å ikke bygge for høyt hvis det er et lite rom, da kan man føle at skapene velter over en, sier Anne Cathrine og fortsetter:

- Hvis du har et stort kjøkken med mye lys, bør du ikke være redd for litt farge. Bland gjerne lyst og mørkt. Men, uansett om du har et stort eller lite kjøkken, er arbeidsflatene det viktigste. Prøv å frigjøre plass, for eksempel ved å plassere mikron i et høyskap eller overskap.

Så, hva koster et kjøkken egentlig?

- Det er litt som å spørre hva en bil koster. Det er veldig forskjellig avhengig av størrelse og materialvalg, men du kan få et mellomstort kjøkken fra kr. 100.000 og oppover.

- Man pleier å si at benkeplater og hvitevarer står for de største kostnadene. Materialvalg, fronter, innredning og gulvbytte er også faktorer som gjør at kostnaden går opp.

For å få et inntrykk av prisen på ditt nye kjøkken kan du prøve vår nye prisindikator der du velger størrelse på kjøkkenet, kjøkkenmodell (pris er for hvit standard farge) og til slutt benkeplate.

Dette påvirker prisen på kjøkkenet ditt

# 1: Benkeplaten

Kostnaden for benkeplaten er en stor del av den totale kjøkkenkostnaden. Det påvirkes av benkeplatens størrelse og hvilken benkeplate du velger. Laminat er et rimelig alternativ, mens benkeplater i stein driver prisen oppover.

# 2: Hvitevarer

Tenk på ditt valg av hvitevarer. Elsker du å lage mat og verdsetter smarte funksjoner? Da kan du vurdere å investere mer i hvitevarer enn hvis du heller vil spise ute og nøyer deg med grunnleggende funksjoner. Hvitevarer kan påvirke prisen mye, så gå igjennom hvilke behov du har.

# 3: Skap eller skuffer

Hvis du velger skap foran skuffer, kan det også holde kostnadene nede, siden skap er litt billigere enn skuffer.

# 4: Design

Kjøkkenfronter finnes i ulike materialer, farger og former - derav også forskjellige prisnivåer. Hvis du vil holde kostnadene nede så finnes det enklere dører til en rimeligere pris enn for eksempel dører i heltre eik.

# 5: Størrelse på kjøkkenet

Prisen på et kjøkken blir selvsagt påvirket av hvor stort rommet er. Jo mindre rom, dess lavere kostnader, siden det er færre skap og mindre benkeplate.

# 6: Montering

Hvis du er praktisk og kan montere kjøkkenet selv, er det en mulighet til å spare kostnader der. Men, vi anbefaler å ansette kjøkkenmontører som er eksperter på kjøkkeninstallasjoner.