Dyrk hjemme i eget kjøkken: Her er alt du trenger

Gjør kjøkkenet mer levende med planter og egen dyrking og la det bli en del av ditt matskap hele året.

Interessen for dyrking vokser og flere oppdager at det er fullt mulig å dyrke urter og grønnsaker innendørs - selv om høsten og vinteren. Urban landbruk har blitt populært i store byer rundt om i verden, du trenger ikke engang ha en terrasse eller balkong for å lykkes. Med riktige varianter i kombinasjon med de riktige produktene, kan du opprette en frodig oase i ditt hjem som gir friske avlinger til matlaging hele året. Dessuten at det er godt og nyttig med hjemmelaget, er det også den mest fasjonable interiør detalj akkurat nå. Bli en urbane bonde du også, og start den allerede nå! Her er de beste tipsene:

1. Faste løsninger

Det enkleste og peneste er å tilpasse kjøkkenet til dyrking helt fra starten. Med Sigdals skuffer for urter forvandles en eller flere av kjøkkenets skuffer til drivhus. Skuffene får riktig belysning og de rette forholdene for friske krydder og grønnsaker hele året. Har du plass på eller ovenfor benken har vi også gode dyrkekasser som du kan bruke med innbygd blelysning og plass til krukker.

Les mer om skuffer for urter

2. Tilpasset vekstbelysning

Enten du har plass til en permanent løsning eller ikke er en lampe et must. Lysene skal lyse på plantene mellom 12-16 timer i døgnet. Unngå lamper som blir varme ettersom det er lyset plantene vil ha, og ikke varmen som tørker plantene ut. Sigdals vekstlysning er tilpasset slik at plantene skal trives godt.

3. Jord og potter

Velg en næringsrik og godt drenert jord i pottene, og sørg for at jorda holdes fuktig og porøs, slik at frøene spirer raskere og unge røtter roter seg bedre. Hvis du kjøper ferdige urter, er det viktig å repotte dem i større potter med fruktbar jord for at de skal kunne vokse.

4. Så i omganger

Så nye frø med et par ukers mellomrom, slik at du kan høste mens plantene vokser seg ferdig. Både salat og krydder fungerer bra å så i omganger, salat med 1-2 ukers mellomrom og krydder med 2-3 uker mellom såing.

Sorter som vokser på høsten og vinteren

Ananas er lettere å dyrke enn du tror. Plant i en stor potte og sørg for at plantene får rikelig med lys.

Kål finnes i en rekke forskjellige varianter og kan dyrkes innendørs.

Reddiker vokser sakte innendørs om vinteren, men det spiller ingen rolle! Bladene vokser fort og de er perfekte å drysse i en salat.

Urter kan såes i èn potte, du kan blande flere forskjellige varianter i samme potte.

Salat kommer i mange varianter, og de fleste liker seg innendørs om vinteren hvis de får ekstra varme og lys.

Grønnsaker som agurk, tomat og paprika går bra å dyrke innendørs. Det er imidlertid greit å huske at busker og ranker kan bli ganske store og de kan trenge hjelp med pollinering.