Maria Österåker er selvforsynt i Vaasa i Finland

Å spise nordisk innebærer å utnytte sesongene. Det mener Maria Österåker, som er selvforsynt i finske Österbotten. Her tar hun oss med på en helsebringende tranebærtur i frosne myrområder sammen med morfaren Klas.

Tekst: Bella Linde Foto: Lena Granefelt

Matreisen Finland bær

6. Veikars, Finland

"All ære til acaibær fra Amazonas og kinesiske gojibær, men i våre egne skoger finner vi all den sunne føde vi har behov for."

Vi befinner oss i Veikars, et tettsted utenfor Vaasa i Finland. Nærmere bestemt er vi på Maria Österåkers hemmelige tranebærsmyr, der hun og morfaren Klas med nøye innøvde bevegelser tar for seg av torvmyrens goder. 
 
– Til dels holder man seg frisk av å være ute i naturen, så selve plukkingen er en helsekur i seg selv. Dessuten er bær fulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter. For øvrig er bær en av de få tingene man kan spise uten dårlig samvittighet. I prinsippet kan man stappe i seg så mye man vil uten at det blir skadelig for kroppen.
 
– ­Det ligger en stolthet i å gå tilbake til det vi har, mener Maria. Å lage røstipotet eller tilberede poteter på fire forskjellige måter i stedet for å importere snegler fra Frankrike… Det er som om enkelhet har blitt fint. Jeg ser ikke bort fra at det kan bli trendy med en restaurant som bare serverer grøt.
 
Maria Österåker driver bloggen Lev mer på mindre, på levmerpamindre.blogspot.se. Hun ga nylig ut boken Självhushållning i praktiken, som er et praktisk og inspirerende verk om alt fra dyrking av nyttevekster og dyrehold til å bytte bosted.

Les hele intervjuet i vårt online magasin.
Matreisen Finland bær
Matreisen Finland bær

tranebærfakta

… tranebær er en art i blåbærslekten, i familien lyngvekster.

… tranebær er rike på C-vitaminer og inneholder betydelige mengder kalsium, magnesium og kalium.

… tranebær inneholder antioksidanter og kan dermed forebygge hjerte- og karsykdommer.

… tranebær kan motvirke urinveisinfeksjoner. Bæret inneholder et stoff som gjør at bakterier skylles ut med urinen i stedet for å bli sittende i kroppen.

…tidligere brukte man tranebær som medisinalvekst for å redusere høy feber.

… tranebær reduserer risikoen for tannkjøttbetennelse og løse tenner. Gjennom å tygge tranebær, eller drikke usukret tranebærjuice reduseres risikoen for at ondsinnede bakterier setter seg fast i tannkjøttet.

… tranebær blir søte og gode hvis den første frosten får knipe dem litt før de plukkes.

… tranebær holder seg fine på vekstplassen over vinteren og kan høstes selv i mars når snøen er smeltet.

… tranebær inneholder, i likhet med tyttebær og multer, benzosyre som gjør at bærene har god holdbarhet og ikke trenger konserveringsmiddel ved nedlegging.

6 nordiske superbær

Blåbær trives best i granskog og er en typisk skyggevekst. Bærene inneholder store mengder flavonoider, som er en kraftig antioksidant. Blåbær har en søt, saftig smak med ubetydelig hint av syre. De spises friske eller brukes til syltetøy, saft, blandes i smoothier eller de kan tørkes.

Enebær trives best på kalkholdige steder. Bæret inneholder en eterisk olje som sies å forsterke immunforsvaret. Det fungerer også utrensende, vanndrivende og antiseptisk. Bæret er perfekt som krydder i viltretter og supper, til røkning av fisk og kjøtt samt i varme drikker. Enebær kan også tørkes.

Bringebær vokser i kratt og veikanter, men først og fremst på skoglysninger. Bringebær inneholder fiber, jern, A- og C-vitaminer og er rike på antioksidanter og stoffet oxytocin, som virker beroligende. Bæret er smakfullt og saftig. Det kan spises ferskt eller brukes til safting, syltetøy, gelé, måltidsdrikker og smoothier. 

Multer vokser nord i landet på myrer og torvmyrer. Multer er rike på C- og A-vitaminer. Smaken er søtsyrlig, og bærene kan spises som syltetøy, i drikker og desserter, eller nytes ferske med litt sukker.

Tyttebær trives i furuskog og i kupert terreng. De har kraftige antioksidanter, virker antiinflammatorisk, kan påvirke blodsukkeret positivt og har slankende egenskaper. Smaken er syrlig, frisk og saftig. Bærene kan saftes og syltes, fryses eller tørkes og behøver ytterst lite sukker for å konserveres. 

Tranebær har en frisk, syrlig og intens smak som minner om tyttebær. Tranebær er rike på C-vitaminer, antioksidanter og har antiinflammatoriske egenskaper. Bærene brukes til saft, juice, syltetøy, gelé og likører, kan spises i naturlig form og blandes i smoothier.

Matreisen Finland bær
Matreisen Finland bær

vispegrøt

(4­ porsjoner)

1 liter vann
1,5 dl mannagryn
4 dl tyttebær
1–1,5 dl sukker
½ ts salt

 

Kok opp vannet. Visp ned mannagryn, bær, sukker og salt i det kokende vannet. Kok grøten i cirka fem minutter. Rør om med jevne mellomrom. Sett grøten til avkjøling. Den skal være kald. Så visper du til grøten er lyserosa og luftig. Serveres som lunsj eller mellommåltid, pyntet med tyttebær eller tranebær sammen med kald melk. 

Matreisen Finland bær

sunn bærsmoothie

(1 porsjon)

10 tranebær
1 dl blandede blåbær, tindved, tyttebær og bringebær
2 ts hampproteinpulver
1 ss råkakao – for magnesium
2 ts psylliumfrøskall – for fiber
1 kryddermål gurkemeie, mot betennelser
1 banan – gir sødme og fylde
1 dl naturell yoghurt – for humørets skyld. (Sjekk hvordan! Bruk Google)

 

Bland alle ingrediensene i en mikser. Drikken fungerer slik: Bærene gir deg vitaminer og mineraler. Hampproteinpulveret bidrar med protein. Råkakaoen gir magnesium, psylliumfrøskall gir fiber, gurkemeie er bra mot betennelser. Bananen gir sødme og fylde, mens yoghurtens probiotika holder både tarmen og humøret på topp.

Matreisen Finland bær
Matreisen Finland bær

bærenes nytteverdi

  • Antioksidanter er en samlebetegnelse på stoffer som fanger opp og uskadeliggjør de frie radikalene som ødelegger kroppens celler og vev. De mest virkningsfulle antioksidantene finnes i bær, frukt og grønnsaker.

 

  • Bær fra fryseren skal tines så raskt som mulig for at de skal beholde sin næring og struktur.

 

  • Næringsverdien i et bær sitter i skallet. Når bærene er forvandlet til saft, kan skallene gjenbrukes. Frys ned og bruk dem i smoothier. 
Matreisen Finland bær