I norsk fjelljakt er byttet en bonus

Den norske fjellheimen er fantastisk vakker, og byr på mystiske væromslag og spennende fuglejakt. Rune Fossum og Pål Malmo kjenner Gaulstadsfjellet i Midt-Norge som sin egen bukselomme, men betrakter jakten mer som en måte å være ute i naturen på enn ren matauk.

Tekst: Bella Linde Foto: Lena Granefelt

Matreisen Norge fugl

5. Mokk, Norge

"Det karakteristiske ved det nordiske kjøkkenet er viltet. En norsk orrfugl får jo sin spesielle og unike smak av naturen den lever i."

Stedet er Furudalen, et stort skogsområde på Gaulstadsfjellet i Norges absolutte midtpunkt. Sammen med jaktkameraten Pål Malmo er Rune ute og jakter fugl, nærmere bestemt orrfugl. De tar seg lett frem gjennom skogen, med hvert sitt haglgevær på skulderen. Går mot vinden, slik at fuglene ikke skal få teften av menneske. 
 
Jaktsesongen for fugl har pågått i noen uker, og Rune og Pål er i skogen nesten hver dag, både sammen og hver for seg. Begge er skogens menn, og har innrettet livene sine etter behovet for å ferdes i naturen.  

Fra skogen tar vi med oss byttet til Kristin Wåtland–Delbekk, fjellbonde og turistvert på Mokk gård, som ligger like inntil jaktmarkene. Som turist- og pensjonatvertinne merker Kristin at gjestene er svært bevisste på hvor maten kommer fra og hvordan den blir tilberedt. 
 
Mokk gård ligger 40 kilometer fra Steinkjer, som er Norges geografiske midtpunkt. Mokk er et glimrende utgangspunkt for fisketurer, jaktturisme og fjellvandring, der Steinkjer kommuneskoger tilbyr overnattingshytter. Se mer på www.mokk.no.

Les hele intervjuet i vårt online magasin.
Matreisen Norge fugl
Matreisen Norge fugl
Matreisen Norge fugl
Matreisen Norge fugl

fugl – fra levende dyr til råvare

 • Skogsfugl som orrfugl, storfugl, rype og jerpe er de vanligste matfuglene.

 • Fugl smaker best som ungfugl, jo tidligere på høsten desto bedre.

 • Frys fuglen med fjærene på – da holder den seg lenger.

 • Flå eller plukk fuglen. Plukking av fugl er tidkrevende, men kan være bryet verdt. På en fugl med skinnet intakt er nemlig det naturlige fettet under også bevart. En flådd fugl må spekkes før tilberedning, ellers har den lett for å bli tørr.

 • Fugler skal plukkes uten at skinnet tar skade. Først sprer du ut de grove vinge- og halefjærene, og plukker deretter fra hale til hode. Hold hele fuglen kort over en flamme, rens deretter vekk fjærfestene og skjær av føtter, vingespisser og hode. 
Matreisen Norge fugl
Matreisen Norge fugl

tilberedning av saftig fugl

 • Skogsfugl blir lett tørr ved tilberedning. Det beste trikset for å få saftig og godt kjøtt, er å først frese fuglen lett i smør og deretter fylle den med en blanding av for eksempel hakkede plommer og stekte baconbiter. Vikle deretter fuglen inn i bacon.

 • Knytt sammen føttene og bind opp fuglen med hyssing så den ikke faller fra hverandre. 

 • Stekes i stekeovn ved 60 grader i 2–3 timer for orrfugl. De siste 10–15 minuttene skal varmen økes til 100 grader. Da setter du også et steketermometer i fuglen. Når termometeret viser 63 grader, er kjøttet ferdig. Det skal være litt rosa.

 • Ta fuglen ut, fjern hyssingen og ta ut fyllet. Server fuglen i fileter sammen med lårene og tilbehør med hovedvekt på vilt. 
Matreisen Norge fugl
Matreisen Norge fugl

nordiske jaktfakta

 • Jakt har en sterk folkelig forankring i Norden. Rundt én million nordboere jakter hvert år. Andelen kvinner er stadig økende.

 • Viltkjøtt er etisk, bærekraftig, lokalprodusert og klimavennlig.
   
 • Tilgangen på viltkjøtt blir stadig større i de nordiske landene, og etterspørselen er økende.
   
 • Jegerne begrunner ofte sin interesse med naturopplevelser, samspillet med hunder og kamerater samt spenning og mosjon. Muligheten til å ha kontroll med hva man spiser er også viktig.
   
 • Elg og rådyr er de vanligste byttedyrene i Sverige.

 • Norge har jaktsesong for fugl mellom 10. september og 23. desember.

 • I Norge er bestanden av fjellrype nesten halvert på ti år. Rype er nå rødlistet i kategorien "nær truet".

 • I Finland er vinterjakt på orrhane forbudt i hele landet i januar.

 • Hvis du som utenlandsk statsborger ønsker å jakte i Danmark, må du løse dansk jaktkort til samme pris som danske jegere må betale. Du må kunne vise dokumentasjon på at du driver lovlig jakt i hjemlandet. Det samme gjelder for de andre nordiske landene. I Norge betaler du, i likhet med de norske jegerne, den årlige avgiften til staten. I Sverige og Finland betaler du den årlige viltforvaltningsavgiften. 
Matreisen Norge fugl
– Men dere skal få teste elghakkpizzaen min også, tilbyr Kristin, som liker å la
tradisjonelle råvarer møte moderne matlaging. Derfor har hun gått til anskaffelse av en transportabel, vedfyrt pizzaovn som nå står og knitrer på gårdsplassen.

 

Investeringen har lønt seg. Som turist- og pensjonatvertinne merker Kristin at gjestene er svært bevisste på hvor maten kommer fra og hvordan den blir tilberedt. Samt at jo mer folk reiser og ser seg om i verden, desto mer interessert blir de i lokale mattradisjoner
Matreisen Norge fugl